May the MUZIX be with you...

Íratkozzon fel RSS hírforrásra

Nagy felbontású audió

Nagy felbontású audió

A Hi-Res Audio a Japán Audio Society által megalkotott szabvány. 

A Hi-Res logo a Japan Audio Society licence alapján kerül felhasználásra és mintegy védjegye a minőségi zenehallgatásnak.

Fontos tudni, hogy a nagy-felbontású audio definíciója nincs kőbe vésve. Ellentétben a nagy felbontású videóval – amelynél meg kell felelni bizonyos feltételeknek -, nincs univerzális szabvány a nagy-felbontású hangra. Azonban a kifejezés a gyakorlatban a "Red book" CD ( "klasszikus" CD lemez) minőségénél (16 bit/44.1kHz) jelentősen magasabb minőségre utal. Nagyobb mintavételezési frekvenciára és bit mélységre, amelyek még részletezőbb, még természetesebb és az eredeti felvételhez jóval közelebb álló hangzást jelentenek.

A Hi-Res Audio fájlok mintavételi frekvenciája általában 96kHz vagy 192kHz és többnyire 24-bit mélységűek, de találkozhatunk 88.2kHz és 176.4kHz frekvenciájú fájlokkal is. Sőt! A technológia akár 32Bit /384.1kHz felbontásra is adott már a hétköznapokban. A mintavételezési frekvencia szabja meg, hogy egy másodperc alatt hányszor mérje az aktuális jel feszültség értékét, és ábrázolja számként. Azaz érthetőbben, azt mutatja meg, hogy az analóg hullámforma jelből másodpercenként hány alkalommal vesznek mintát és ezt a bitmélységben számokkal fejezik ki. A különbség érzékeltetéséhez tudni kell, hogy a 16 bites mélység 65536 értéket különböztet meg, míg a 24 bites már 16777216-ot A nagyságrendi különbség a végeredményben, a hangban is tetten érhető. Míg egy hagyományosnak mondható mp3 fájl másodpercenként 256.000 bittel írja le a zene alkotórészeit, egy Hi-Res fájl esetében ez akár 10 Milliónál is több lehet...Érthető/ hallható különbségek.  

A Digital Entertainment Group, a Consumer Electronics Association és a Recording Academy – együtt nagy lemezkiadókkal -, megalkották egy formális definícióját a nagy-felbontású audionak. Ezen definíció szerint a nagy-felbontású hang “Olyan veszteségmentes audio, amely jobban képes reprodukálni a teljes körű hangfelvételeket mint a CD minőség.” Itt fontos megjegyezni, hogy a mastering eljárásnak is négy különböző kategóriája van, amelynek végén megszületik a kategóriára jellemző legjobb minőségű felvétel! Ezek az alábbi kategóriák:

  • MQ-P: egy PCM mester forrás 48kHz/20 bites vagy nagyobb – jellemzően 96kHz/24bit vagy 192kHz/24bit tartalommal
  • MQ-A: egy analóg mester forrás
  • MQ-C: CD mester forrás (44,1kHz/16-bit)
  • MQ-D: egy DSD/DSF mester forrás – jellemzően 2.8MHz vagy 5.6MHz tartalommal

 

Hogyan működik a Hi-Res Audio és miért jó?

A nagy felbontású hang eléréséhez számos digitális jelfeldolgozási módszert és formátumot alkalmazunk. Ezekkel a zene kódolása és lejátszása a CD lemezekre jellemző szabványnál nagyobb mintavételi sebességgel történik.

A fenti képek az eredeti, analóg hanghullámokkal kezdődnek, és bemutatják a “Hi-Res hang” rögzítésekor használt, a CD-k alacsony mintavételezésénél magasabb frekvenciatartományt. A nagy felbontású hang formátum nem rendelkezik egyetlen vonatkozó szabvánnyal, de a leggyakrabban használt mintavételezési frekvenciák a 24 bit/96 kHz. Ez a CD-hez képest 3,2x nagyobb mértékű, illetve a 24 bit/192 kHz, amely a CD-hez képest 6,5x nagyobb mértékű adatátvitel.

A Hi-Res Audio eszközök, tehát biztos, hogy tisztábban, élesebben és részletesebben adják vissza a zenét. Úgy is mondhatnánk, hogy az így hallgatott zenei tartalom sokkal közelebb áll az eredeti felvételhez, mint ha más zenei forrásokkal hallgatnánk meg ugyanazt. A FLAC, ALAC, WAV, AIFF és DSD formátumban tárolt zenék – illetve a Hi-Fi körökben használatos SACD -, már nagy felbontású fájlformátumok.

A Hi-Res Audio zenei tartalmak meghallgatásához több oldalról közelíthetsz, annak megfelelően, hogy van e már Hi-Res eszközöd vagy nincs. Azonban az mindegy, hogy egy zajos buszon utazol éppen, és egy lejátszóból szól a kedvenc számod, vagy egy hangszigetelt szoba falai között ülsz, és stúdió fejhallgatóval hallgatsz kellemes dallamokat. Az a fontos, hogy az adott helyzetből hozd ki a maximumot. A kellemes hangzáshoz a legtöbb lejátszó és fejhallgató mellé egy fejhallgató erősítő is szükséges lehet. És hogyan hallgathatsz jobb minőségben zenét?

- Amennyiben van egy kedvenc mobil digitális zenelejátszód, feltuningolhatod egy mini erősítővel. Az is lehet, hogy van egy jó minőségű fejhallgatód, amelyet szintén javíthatsz egy torzításmentes, hordozható erősítővel? Nézz körül webáruházunk erősítők kategóriájában!

- Sok időt töltesz a számítógép mellett? Szeretnél számítógépedből egy csúcskategóriás Hi-Fi berendezést varázsolni? Esetleg okos-tévéden böngészed a YouTube-ot, vagy játszod le kedvenc zenei tartalmaidat? Ajánljuk figyelmedbe digitál-analóg átalakító (DAC) termékeinket!

- Esetleg rájöttél, hogy jelenlegi lejátszóddal biztosan nem tudod a stúdió minőségű felvételeket lejátszani? Egy veszteségmentes lejátszó (DAP) használatával soha többé nem fogsz MP3-at hallgatni!

- Amennyiben csak ismerkedünk a digitális zenei tartalmakkal, új nekünk ez a terület vagy egyszerűen csak a legjobbat szeretnénk, akkor az alábbi Hi-Res Audio termékeinket kell megnézni!

1-9-ig Össz.: 25

oldalanként

Oldal:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

1-9-ig Össz.: 25

oldalanként

Oldal:
  1. 1
  2. 2
  3. 3