A digitális feldolgozás majd lejátszás úgy tűnt, megoldotta a hanghordozók fizikai zajproblémáját. Otthoni zenehallgatásnál valóban lényegesen kevesebb zajforrással kell így szembenéznünk. Ha otthon hallgatunk zenét, inkább a környezetünket zavarjuk, mintsem minket zavarna valami külső zajforrás. Persze így is van elég zaj otthoni környezetben is.
Ilyen az elektronika vagy az elektromos hálózat zaja. Ezek kábelcserével, aktív zavarszűrős tápelosztókkal jól kezelhetők.

A mindinkább elterjedt mobil zenehallgatás magával hozta a zajhatás új formáját, a külső környezeti zajt. A közlekedés, utazás során számos irányból érkezik a zajterhelés, legyen az a forgalom monoton zaja, vagy az életvitelből adódó hirtelen fellépő hangos, irritáló zaj.

Ezek mind negatívan befolyásolják a mobil zenehallgatás minőségét.
Ezért a gyártók számos módszerrel próbálnak védekezni a mobil zenehallgatás során minket érő zavaró külső zajok ellen.

Passzív és aktív zajszűrés

Véletlen zajszűrés

A legtöbb normál fejhallgató és fülhallgató nem tesz kísérletet arra, hogy aktívan csökkentsék a körülöttünk lévő zaj hatását. Az ilyen típusú technológiát véletlen zajszűrésnek nevezzük, mivel a tervezés során nem szempont a tudatos zajcsökkentés kialakítása az eszközökön. Az ilyen típusú fejhallgatók általában olcsóbbak, ami sok ember számára vonzóvá teszi őket.

Passzív zajszűrés
A passzív zajszűrés lényege, hogy a fej vagy fülhallgató fizikai kialakítása gátolja a külső zaj bejutását a fülbe, így szűrve ki a zavaró hatását a zenére. A passzív zajszigetelés nem használ elektronikát. Ehelyett magának a fejhallgatónak a fizikai tervezésére összpontosít, hogy a jó illeszkedés és a megfelelő anyagok fizikailag izolálják a fület a zavaró külső zajoktól.

Fejhallgatók esetében ez fület körülölelő kialakítással és minél vastagabb fülpárnával valósítják meg. Egyre inkább elterjedt a fejpárnák töltőanyagának memóriahabot használni.

Ezzel a megoldással hatékonyan csökkenthető a külső zaj, mivel a memóriahab tökéletesen felveszi a fej alakját, így fizikálisan elzárja a zaj útját. Hátránya, hogy a memóriahab véges életű, aktív használat során folyamatosan veszít rugalmasságából.

In-Ear fülhallgatók esetén jelentősen csökkenti a külső zajt a fülhallgató pontos illeszkedése a külső fülbe, valamint memóriahabos illesztékek használata.


A passzív zajszűrés előnye, hogy nem avatkozik be a zene minőségébe, így a legjobb hangminőség érhető el.

Hátránya, fejhallgató esetén a nagy méret, fülhallgató esetén a plusz költséget jelentő memóriahab illeszték beszerzése.

Aktív zajszűrés
Az aktív zajcsökkentő fejhallgatók beépített mikrofonokat és elektronikát használnak a külső zaj elemzéséhez, és kioltó jelet hoznak létre, amelynek hatására a zavaró hangok hullámhossza eltűnik.
A modern aktív zajszabályozás általában analóg áramkörök vagy digitális jelfeldolgozás révén érhető el. Az adaptív algoritmusokat úgy tervezték meg, hogy elemezzék a háttérzaj hullám formáját, majd az adott algoritmus alapján olyan jelet generálnak, amely vagy fáziseltolással, vagy az eredeti jel polaritását megfordítja. Ezt az invertált jelet (ellenfázisban) ezután erősítik, és egy átalakító létrehoz egy hanghullámot, amely az eredeti hullámforma amplitúdójával megegyező. Az így létrehozott ellenfázisú jel kioltja a zajt. Ez hatékonyan csökkenti az észlelhető zaj mennyiségét.

Az aktív zajvezérlés (ANC), más néven zajszűrés vagy aktív zajcsökkentés (ANR), a nem kívánt hang csökkentésére szolgáló módszer.

A vezeték nélküli technológia térhódításával egyre több Bluetotth képes fej vagy fülhallgató jelenik meg beépített mikrofonnal és headset funkcióval. Az aktív elektronikát használó vezetékmentes fejhallgatók így egyszerűen felruházhatók az aktív zajszűrés képességével.

Az aktív zajcsökkentő rendszerek általában szűk tartományban, leginkább a 20Hz-tól 200Hz-ig terjedő tartományban hatékonyak, valamint hatásosan a monoton, folyamatos zajokkal boldogulnak leginkább. Ebből adódóan nem csillapítják a folyamatosan változó külső zajokat, pl.: dudálás, dörrenés, kiabálás, nevetés.
Az elektronika használatával egyszerűbb rendszereknél hallható magának az elektronikának a zaja. Valamint az aktív beavatkozás hatással van a zene minőségére, így akik a minőségi zenehallgatást részesítik előnyben, inkább a passzív zajszűrést választják.

Mindennapos, mobiltelefonos, vezetékmentes zenehallgatáshoz tömegközlekedésen használva praktikus megoldás az aktív rendszerű fejhallgatók használata.