A zenehallgatás - mint annyi minden- korunkban gyökeres változáson megy keresztül. Sok zenerajongó számára tökéletes partner kedvenc felvételei meghallgatásához a mobiltelefon. Az újabb és újabb modellek egyre komolyabb belső tartalommal és egyre komolyabb szolgáltatási minőséggel jelennek meg. Lassan a zene gyűjtése, rendszerezése, esetleg válogatások készítése szép lassan a feledésbe merül. Az online streaming zeneszolgáltatók kínálatában akár 40-50 millió lemez elérhető egy CD lemez áráért – havi előfizetéssel Hi-Fi minőségben.

Igaz, a szolgáltatók által biztosított minőség széles palettán mozog, ugyanúgy, ahány telefon, annyi minőség. A mobiltelefon és a hozzá adott gyári fülhallgató tökéletes a mindennapos, általában MP3 minőségű zenék hallgatására. (Meglepő, de a legnépszerűbb zeneforrás a YouTube videómegosztó csatorna a maga egyszerű MPEG4 audio minőségével)

Mi történik, ha ennél jobb hangminőséget szeretnénk?

Pénzbe fog kerülni!

Jobb hangminőséget szeretnénk, elő kell fizetni prémium szolgáltatásra. Így pl. a Tidal-nál már havi 3000Ft-ért Master Audio minőséget kapunk.

Ha van minőségi zeneanyag, azt a telefonra töltve, kiderül, hogy kell egy memóriakártya, mivel kevés a telefon tárhelye.
A feltöltött zenei anyagot meg is kellene szólaltatni megfelelő minőségben. A minőségi megszólalást nyújtó lejátszó applikációk – Mint pl. a Neutron Player – fizetős szolgáltatás.

Ha minden megvan, kiderül, vékonyka hangú a gyári fülhallgató. Igaz a komolyabb fülhallgató is ugyanúgy szólt, mint a gyári a beépített fejhallgató aljzaton YouTube minőséget hallgatva.

Mi a megoldás?

A mobiltelefonok audió zenei képessége a legkevésbé fejlődő tulajdonság. Az új irány afelé mutat, hogy az évek óta alapfelszereltégnek számító fejhallgató aljzat szép lassan eltűnik a telefonokról. Ennek éllovasa az Apple, aki a Lightning – majd USB Type C aljzatban látja a jövő univerzális csatlakozóját.

 iPhone X USB-C csatlakozó

2018 iPhone X USB-C csatlakozóval

Amit az Apple mond, az úgy is lesz, ha jó, ha nem. Miért jó?

A boldog jövőben minden eszköz egy típusú csatlakozóval kapcsolódik egymáshoz vagy bármihez. Igaz manapság évente jelennek meg a végleges megoldásnak kikiáltott csatlakozó típusok. Most éppen az USB Type-C csatlakozó a Szent Grál.

Jelenlegi helyzet az, hogy ahány eszköz, annyiféle csatlakozó. Ezt felismerve készítette el az Ultrasone Naos USB DAC/fejhallgató erősítőjét.

 Ultrasone Naos DAC

Az Orbit rágó méretű eszköz egyetlen feladatra készült: Lightning, MicroUSB, USB Type-C, normál USB-A aljazhoz csatlakoztatva, az ott megjelenő digitális jelből kiváló minőségű analóg jelet konvertáljon akár 192kHz/24bit felbontással és meghajtsa a saját fej vagy fülhallgatónkat akár 300Ω impedanciáig, vagy csatlakozási lehetőséget kínáljon a mobil eszközeink és az otthoni Hi-Fi rendszerünk között.

 Az otthoni Hi-Fi rendszerbe integrálni a mobil eszközeinket praktikus megoldás.

Az otthoni Hi-Fi rendszerbe integrálni a mobil eszközeinket praktikus megoldás, hisz még nagyon kevesen használnak kifejezetten online streaming szolgáltatás hallgatására kifejezetten asztali készüléket. Magától értetődik mobiltelefon, tablet, vagy laptop használata, hisz a legtöbben ezeket a készülékeket tekintik elsődleges zenehallgatási eszköznek.

A számos tartozék kábel lehetővé teszi az univerzális csatlakozást a különböző eszközökhöz.

iOS környezet:

 • Lightning – MicroUSB kábel mobiltelefon vagy tablet csatlakoztatására
 • USB Type-C – MicroUSB kábel mobiltelefon vagy MacBook csatlakoztatására

Androidos környezet:

 • MicroUSB – MicroUSB kábel mobiltelefon vagy tablet csatlakoztatására (USB OTG képesség szükséges)
 • USB Type-C – MicroUSB kábel mobiltelefon vagy tablet csatlakoztatására

Windows/iOS asztali környezet:

 • USB-A – MicroUSB kábel laptop vagy asztali számítógép csatlakoztatására (illesztőprogram-telepítéssel)

 Az eszköz saját áramforrással nem rendelkezik, a csatlakoztatott eszköz látja el feszültséggel.

A kiváló minőségű Asahi Kasei M AK4430 Velvet Sound architektúrával ellátott DAC chipnek köszönhetően a 192kHZ/24bit-es felbontás messze jobb minőséget garantál, mint a legtöbb mobiltelefon elektronikája. A 10Hz-től 30kHz-ig terjedő frekvencia tartomány elegendő akár a Hi-Res Audio fájlok hű megszólaltatására.

Az eszköz saját áramforrással nem rendelkezik, a csatlakoztatott eszköz látja el feszültséggel.

A Naos megszólalása dinamikus, részletező, jól elkülönülő hangszerekkel, széles színpaddal.

 Hi-Res Audio DAC

A fejhallgató erősítőben használt többfázisú erősítés könnyedén látja el energiával a különböző fejhallgatókat, de a teljesítmény függ a jel bemeneti feszültségétől és a fejhallgató impedanciájától.

 • Kimenő teljesítmény 1:> 90 mW (16 ohm / 3,3 V bemeneti feszültség)
 • Kimenő teljesítmény 2:> 200 mW (16 Ohm / 5 V bemeneti feszültség)
 • Kimenő teljesítmény 3:> 40 mW (32 ohm / 3,3 V bemeneti feszültség)
 • Kimenő teljesítmény 4:> 100 mW (32 Ohm / 5 V bemeneti feszültség)
 • Teljes harmonikus torzítás: <0,01% (1 kHz)
 • Kimeneti impedancia: 0,73Ω
 • Jel-zaj arány: 110 dB (3,3 V-os bemeneti feszültség)
 • Max. kimeneti áram: 52.7mA (16 Ohm / 1 kHz)
 • Mérete: 46mm x 18mm x 6mm
 • Súly: 6 g

Konklúzió: Az Ultrasone Naos egy kiváló hangú és építési minőségű eszköz. Nem feltétlenül elégíti ki mindenki igényét. Sajnálatos módon manapság egy döntésnél fontosabb az ár, mint a minőség, hozzáadott érték vagy esztétikum. Azoknak ajánljuk, akik sokat hallgatnak zenét mobil eszközről és esetleg jobb minőségű vagy nagyobb teljesítményű fülhallgatójuk tudását szeretnék kihasználni.