Úgy értesültem, hogy a berlini IFA 2016 kiállításon az RHA, a magas felbontásra tervezett kollekciója részeként  3 új fejlesztésű terméket mutat be. Alább megpróbálom bemutatni a sajtóanyagból kiollózott részekkel, miről is van szó, majd megjegyzéseket fűzök hozzájuk. Az új sorozat tagjai:

 • Dacamp L1 a cég első DAC - fejhallgató erősítő készüléke
 • CL1 Ceramic prémium Hi-Res in-ear fülhallgató
 • CL750  rozsdamentes acélból készült Hi-Res in-ear fülhallgató

“Az új sorozatot kifejezetten olyan felhasználók számára fejlesztettük ki, akik mobil zenehallgatás esetén az eddigieknél többre vágynak. Célunk, hogy különlegesen magas színvonalú Hi-Fi élményt útközben is élvezni lehessen” – hangsúlyozta az RHA termékigazgatója, Lewis Heath. "Célunk egy olyan új, speciális termékkör bevezetése, mely hűen tükrözi a technológiai innováció, a design és a precíz megmunkálás iránti elkötelezettségünket, és egyben méltó a cég alapításának ötödik évfordulójához."

Mindhárom termék megtekinthető és meghallgatható a 2016. szeptember 2-7-e között berlini IFA Kiállításon.

A Muzix kínálatában a készülékek várhatóan 2016 októberben jelennek meg.

Dacamp L1Szimmetrikus felépítésű DAC és fejhallgató erősítő

A Dacamp L1 egy teljesen szimmetrikus felépítésű DAC (digitális-analóg konverter) és fejhallgató erősítő. A szimmetrikus felépítés itt azt jelenti, hogy a két csatorna jelét teljesen elszeparált jelútként kezeli, konvertálja és erősíti. Az RHA Dacamp L1 tehát két darab ES9018K2M DAC chipet és AB osztályú erősítőt használ. Ez a konfiguráció a legmagasabb felbontású audio fájlokat is képes feldolgozni - akár 32-bit/384kHz PCM és DSD – a mobil és asztali eszközökről történő lejátszás során.

Kategóriájában elsőként a tisztább, pontosabb és részletgazdagabb hangzás érdekében a Dacamp L1 szétválasztja és egyenként kezeli a sztereó csatornákat, kiküszöbölve ezzel az interferenciák és torzítás lehetőségét.

Jellemzők:

 • Dual ESS Sabre ES9018K2M DAC és AB osztályú erősítők (csatornánként dedikált)
 • Hi-Res audio támogatás 32-bit/384kHz PCM és 11.2MHz DSD
 • Fejhallgató kimenet: 4-pin mini XLR (szimmetrikus), 3.5mm jack
 • Digitális bemenet: USB A, USB micro-B, mini-TOSLINK (optikai)
 • Kompatibilitás: mobil és asztali eszközökkel egyaránt, Android, PC, Mac, iOS (MFi tanúsítvány)
 • 4000mAh Li-ion akkumulátor 10 órás üzemidővel és powerbank funkcióval
 • Három szintű választható előerősítés (Gain) és EQ tárcsák, mély-, és magas hang csillapításhoz

Megjegyzés: XLR kimenet, balanced mód, borítékolhatóan ezért, hogy fejesek meghajtására is alkalmas legyen. Kíváncsian várjuk az erősítési adatokat, illetve természetesen a készüléket tesztre, mert elég jól hangzanak a paraméterek, bár ugye a műveleti erősítő egyelőre ismeretlen, 9018 DAC chip pedig sok mindenben van. Méreteket sem nagyon ismerjük, akkumulátor átlagos.

CL1 Ceramic

A zászlóshajó CL1 Ceramic az RHA első, valóban kettős meghajtóval rendelkező in-ear fülhallgatója, mely párosítja az új "CL Dynamic" meghajtót egy különleges kerámia lapmembrános magas sugárzóval, melynek célja, a torzítatlan 8kHz feletti frekvenciák valós lesugárzása. A készülék erősítővel való használatra optimalizált. Az ergonomikus készülékház nagy sűrűségű cirkónium-oxid kompozitból fröccsöntéssel kerül kialakításra és rendkívül alacsony akusztikai önrezonanciával rendelkezik. A fül mögött elvezetett, állítható fülakasztóval rendelkező leválasztható kábele maximális kényelmet egyben zajcsillapítást biztosít a kábelzaj terén.

CL1-3

Jellemzők:

 • Hi-Res, dual meghajtó konfiguráció: CL dinamikus és kerámia lapmeghajtó
 • Nagy sűrűségű, fröccsöntött ZrO2 kerámia kompozit ház
 • Egyedi, leválasztható kábelezés (sMMCX csatlakozó)
 • Sodort Ag4x ezüst-magos (4-pin Mini XLR) és oxigénmentes OFC (3.5mm/6.35mm) kábeleket tartalmaz
 • Állítható és kényelmes over-ear fülakasztó
 • Tartozékok: 11 pár szilikon és Comply™ Tsx-200 Comfort Plus memóriahab fülillesztékek, ruhacsipesz, törlőkendő és védőtok

Megjegyzés: Erre roppant kíváncsi vagyok, nagyon nehéz illeszteni hibrid termékeknél a tweetert (magas sugárzót) a wooferrel (mély-középsugárzóval). Annyi bizonyos, hogy cserélhető kábeles, pazar módon összerakott, igazi prémium készülékről van szó, itt tényleg a meghallgatás lesz a perdöntő, de gyanítom, nem kell majd szégyenkeznie.

CL750

Az RHA CL750 in-ear fülhallgató CL Dynamic meghajtója képes az Hi-Res tartalmak valósághű megszólaltatására akár 45kHz-es frekvenciáig. A fülhallgató a széles körben elismert MA750 által ihletett, az RHA egyedi Aerophonic ™ formatervet , ergonomikus megjelenést kapott. A CL750 sodrott, oxigénmentes réz kábellel és flexibilisen alakítható fülakasztóval rendelkezik a viselési komfort biztosítása érdekében. A fülhallgató kifejezetten ajánlott erősítővel való használatra, hiszen impedanciája 150 Ohm és megfelel a Japan Audio Society által megalkotott Hi-Res Audio szabványnak.

CL750 packaging Master

Jellemzők:

 • Ultra-szélessávú CL Dynamic dinamikus meghajtó
 • Rozsdamentes acél meghajtó ház, Aerophonic™ kialakítás
 • Sodort OFC kábel (3.5 mm / 6.35mm csatlakozókkal)
 • Rugalmas fül feletti fülakasztó
 • Tartozékok: 11 pár szilikon és Comply™ habszivacs, ruhacsipesz és védőtok

Megjegyzés: Szerintem ez a 750-es ráncfelvarrása, borítékolhatóan, az új membránnak köszönhetően részletesebb lesz a hangkép. Ezt is hallani kell! Dacamp L1 a cég első DAC - fejhallgató erősítő készüléke CL1 Ceramic prémium Hi-Res in-ear fülhallgató CL750  rozsdamentes acélból készült Hi-Res in-ear fülhallgató