A vezeték nélküli töltés, mint a mobil eszközök feltöltésének legkényelmesebb módja egyelőre sokak számára még misztikus dolognak tűnik.

Pedig a Qi vezeték nélküli töltés rezonáns induktív kapcsolást használ az adó (a töltőállomás) és a fogadó (a mobil eszköz) között. A Qi vezeték nélküli töltés rezonáns induktív kapcsolást használ az adó (a töltőállomás) és a fogadó (a mobil eszköz) között.

Mili vezetékmentes asztali töltő

Mili Magic Plus II. asztali töltőfej

A Qi Wireless Charging technológia legnagyobb előnye, hogy a különböző gyártók mobiltelefonjai és töltői kompatibilisek. Az egyetlen követelmény az, hogy mindkét rész - a feladó és a vevő - teljesíti a Qi előírásokat.

A Qi vezetékmentes töltés elvi működése, hogy az adó elküldi a rendszeres teszt jelet, hogy ellenőrizze a kapacitást vagy a rezonancia változást, így felismerve a Qi kompatibilis telefon jelenlétét. Az adó modulálja a töltést és ellenőrzi a kompatibilitást a Qi szabványnak megfelelően.

Miután a Qi kompatibilitást és az energiaigényt kiszámították, megkezdődik az indukciós töltés. Amint az akkumulátor teljesen feltöltődött, az adó és a vevő készenléti állapotba kapcsol. A Qi töltőállomás előnye, hogy csak akkor aktiválja és továbbítja az energiát, amikor egy töltéshez szükséges engedélyezett eszköz kerül rá. A másik előny, a márkától független kompatibilitás, így egy töltővel több, más márkájú és rendszerű mobiltelefon is feltölthető. Otthoni vagy irodai környezeten kívül számos szórakozóhelyen, kávézóban, repülőtéren találkozhatunk beépített vezetékmentes töltési lehetőségekkel.

 iPhone vezetékmentes töltés

Számos technológiai megoldás született a vezetékmentes töltés népszerűsítésére, ezzel segítve az elterjedését.

A legismertebb mód az otthoni környezetben hálózatról töltőre csatlakoztatott wireless töltőfej használata.

 Mili vezetékmentes hálózati töltő

Otthon és szórakozóhelyen is használható a bútorba, fixen telepített verzió

 Bútorba épített vezetékmentes töltő

Gépkocsiban, hajón használatos megoldás a nagy teljesítményű töltésnek köszönhetően akár a navigáció működése közben is képes visszatölteni a mobil készüléket.

 Carmate vezetékmentes autós telefontöltő

Mili Carmate vezetékmentes autós töltőaljzat

Az utolsó és egyben legújabb megoldás az utazás közben használható vezeték mentes töltő és Powerbank kombinációja.

Powerbankos vezetékmenetes telefontöltő

Mili Power Magic II. Powerbank vezeték nélküli töltéssel

Világos tehát, hogy a gyártók rengeteg új megoldással állnak elő, így lassan, de biztosan a mindennapok részévé válik a vezetékmentes töltés. Ezt elősegíti az új mobil eszközök mind nagyobb energia igénye. Amíg az akkumulátor technológia terén nem történik radikális változás, addig két megoldás marad. A minél kisebb energiaigényű eszközök fejlesztése, vagy a minél gyakoribb töltés lehetősége.

Azok, akik olyan mobil eszközökkel rendelkeznek, amelyek nem támogatják a vezetékmentes töltést, rendelkezésre áll számos kiegészítő.

Az egyik újdonság az AWEI vezetékmentes töltő adapter, amelyet a mobiltelefon és a védőtok közé illesztve képes vezeték nélkül tölteni a mobil készüléket.

Létezik Lightning és Micro USB csatlakozóval szerelt verzió is.

 Vezetékmentes töltő adapter

Awei I6 Qi Wireless Charging Receiver

Ezzel a praktikus kiegészítővel akár hordozható lejátszót vagy bármilyen Micro USB töltővel rendelkező terméket tölthetünk vezeték nélkül.

A Bluetooth fülhallgatók terjedésével a zenehallgatás öles léptekkel halad a vezetékmentesség felé, a töltés ilyen módú elterjedésével valóban teljesen vezeték nélküli eszközeink lesznek.