Azt borítékolható, hogy pillanatnyilag a világon a legtöbben telefonon hallgatnak zenét. Sok embernek lehetősége lenne más – dedikált, jobb minőséget adó – lejátszó eszközt beszereznie, de a kényelmi szempontok itt döntőek.

A telefon egy "mindent egyben" készülék, számos jó tulajdonsággal; nem csak a zene, videó lejátszást lehet vele gyorsan, könnyedén megvalósítani, de most más applikációk elemzésébe nem merülnék bele, hiszen elsődleges célunk a multimédia, ezen belül pedig a zenehallgatás népszerűsítése, lehetőség szerint jobbá tétele.

Itt álljunk meg egy pillanatra, hiszen félreérthető lehet a cím; hogy tudunk egy telefon hangminőségén javítani?

Tapasztalt programozáshoz, eszközökhöz kicsit is értő embertársaim azonnal vázolják, is a két eltérő lehetőséget; hardveres és szoftveres megoldás létezhet.

A szoftver jelen esetben a zene lejátszó program. Nyilvánvaló hogy manapság minden gyártó érdekelt abban, hogy készülékét a lehető legjobb, az adott készülékre optimalizált programokkal lássa el, de ez egy igen nagy terület, amiből csak egy szeletnyi a zene lejátszó szoftver. Vannak viszont erre specializálódott fejlesztő cégek, akik elsődleges célul tűzték ki, olyan lejátszó szoftverek létrehozását, amit bátran ajánlhatunk mindenkinek, a legtöbb esetben jobb eredményt érhetünk el, mint a gyári program esetén. Számtalan alkalmazás található az Apple Store és a Google Play kínálatában, én kiemelnék kettőt, amit a vájt fülűek külön kezelnek, ezek pedig a Poweramp és a Neutron player.

Featurebild_PowerAMP Neutron-Music-Player-Apk

Nem szeretnék hosszasan senkit sem agitálni, nagyon jó eredményt adnak, szinte minden formátumot felismernek, lejátszanak (persze kiegészítők letöltése után) és a könyvtár struktúrájuk is kiemelkedő.

A hardver már nehezebb kérdés, hiszen hogyan is illeszthetünk valamilyen szerkezetet a telefon mellé, után, miképp fog ez kinézni? Nos most erről fogok írni pár sorban.

Két megoldás létezik; az egyiknél teljesen rábízzuk a külső egységre a hang átalakítását és erősítését (DAC-AMP), a másiknál a digitális-analóg átalakítást a telefon végzi, viszont az erősítést nem a telefon végzi teljes egészében, hanem jócskán megtámogatjuk.

Minek még erősítés, hiszen elég hangos a telefon magában is – gondolhatjuk, de nem egészen (csak) erről van szó. Az erősítés ugyanis nem csak a hang erejéről szól, hanem az erősített hang tulajdonságairól is, ami minél kevésbé torzul, alakul, annál teljesebb, pontosabb lesz a hangzás. És bizony itt van a kutya elásva, vagyis a telefonokba a legritkább esetben építenek be normális erősítést, jelenleg is egy kézen megszámlálhatóak azon készülékek, amelyekbe dedikált (az alaplapi hangkártáytól különböző) erősítő egység került.

Én az utóbbi megoldásra ajánlok pár készüléket a Muzix kínálatából. Az első és egyben a legolcsóbb, legkisebb készülék a Lars& Ivan HA1 névre keresztelt gyufásdoboznyi méretű egység, ami már érezhetően javít telefonunk hangképén, jobb, nagyobb teret hozva létre, megfelelő dinamikával kiegészítve.

Lars & Ivan HA-1

A készülék használatáról sokat elmondani nem szükséges, rövidebb hosszabb kábellel összekötjük telefonunk fülhallgató csatlakozójával, bekapcsoljuk és vezéreljük a hangerőt. Csiptetője alkalmassá teszi akár ingre, pólóra való rögzítésre is, de elfér a legkisebb zsebben is mérete miatt.

Lars & Ivan HA-1

Ha valaki épp fülhallgató vásárlás előtt áll, érdemes megfontolnia a következő – szerintem nagyon jó ár-érték arányú – ajánlatot is; RHA T20i és HA1 közös csomagban történő vásárlásakor, bizonyos kuponkódot használva olcsóbban vásárolhatja meg, mintha csak a fülhallgatót venné meg. Ezt nevezem!

Komolyabb előrelépésnek számít egy olyan erősítő, amiben helyet kapott egy power bank is, ez megfontolandó, hiszen ki ne került már olyan helyzetbe, hogy menet közben elfogyott a szufla telefonjából, emiatt fontos hívásokat elhalasztva. Ha a  Lars&Ivan HA-3K erősítőt választjuk, ettől nem kell tartanunk, ugyanis könnyen, gyorsan csatlakoztatható a telefonunk usb kimentéhez meghosszabbítva ezzel üzemidejét.

image_2403

Persze ha nem használjuk ki ezen tulajdonságát, akkor is megmarad a beépített nagy teljesítményű akkumulátor előnye, ugyanis a zenehallgatási ideje nem a megszokott 8-10 óra, hanem 130-150 óra. Nem kell tehát naponta töltögetni, egy gonddal kevesebb dolgunk lesz esténként.

product_ha3k_p06-800x800

Igazi nagyágyú a Lars&Ivan kínálatában a vákuumcsöves hordozható erősítő szekció, itt ugyanis  2 db Raytheon JA6418 vákuumcsövet és a JRC MUSES 8820 bipoláris műveleti erősítőt használtak fel építésekor. Tapasztaltból írom (én is egy THA-8XP erősítőt használok napi jelleggel) hogy kiváló hangképet biztosít, még egy olyan nagyágyút, mint az Astell Kern cég AK100 hordozható DAP-ját is nagyban segít a tökéletes hangvisszaadás rögös ösvényén.

tha-30x_hi-res_image03

A THA-8 és THA-8X manuális potméterrel szerelt, míg a THA-30 és THA-30X digitális hangerőgombbal és egy speciális bass-boost kapcsolóval van felvértezve, ami +6dB mélyhang kiemelést tesz lehetővé megnövelve ezzel egyes zenéink dinamikáját.