Azzal kell kezdnem hogy ez egy kistestvér. A nagy testvért már kipróbáltam (ST80), írtam róla. Az egy kissé technicista kivitelű volt számomra, bár rendkívül precízen összerakott szerkezetet ismertem meg, nekem valami könnyebben állítható, kezelhető kellene…na ilyen az ST30.

st30.1

Felépítés - Működés

Itt is két fülhallgató megoldást kapunk kézhez, az egyik a jól ismert vezetékes, a másik a BT egységgel szerelt, rövidebb madzaggal, és akkumulátorral rendelkező egység. Maga a füles teste egy kék színű műanyag szerkezet, nekem sportos benyomást kelt, nem lepődnék meg, ha cseppálló (izzadtság álló) lenne, pillanatnyilag ez egy koncept modell, tehát a végleges verzió esetleg részleteiben változhat. Egyébként fül fölötti elvezetésű, ez tovább fokozza sportos kialakítását, kábele szövetborítást kapott, a gyártó kiemelte strapabíróságát. A fül fölötti elvezetést szolgálja egy pár gumi kengyel, ezáltal megadott szögben tudjuk fülünk fölé illeszteni az egységet.

A fül fölötti elvezetést szolgálja egy pár gumi kengyel

A két kábel között az ST80-nál megismert módszerrel válthatunk, egy menetes csatlakozóval cseréljük le egyiket a másikra. A vezetékes megoldás esetén sem kell lemondanunk a headset funkcióról, itt CTIA-OMTP kapcsoló nincs, de kapunk egy adaptert, ami ezt a célt szolgálja.

SoundMAGIC ST30 - adapter

A  BT modul akkumulátora elég izmos, egy töltéssel 10 órát ígér a gyártó, ezt tapasztalataim igazolják. Érdemes a telepet nyakunk mögé vezetni a rövid kábellel, ellenkező esetben a csíptetőt kell igénybe vennünk, ezzel rögzíthetjük felső ruházatunk gallérjához. A készülék nagyon gyors, APT-X átvitelt támogat, pillanatok alatt bekapcsol és párosodik a már ismert készülékkel. Szokásos női hang közli velünk az állapotot, bár kissé tompább, sejtelmesebb mint az eddigiek. Működése közben semmilyen zavart nem észleltem, hatótávolsága példás, nem lesz gond edzőteremben sem, ha telefonunk tőlünk távolabb helyezkedik el.

SoundMAGIC ST30 - szabalyzok

Tartozékok

Az ST80-nál már megismert tartozékok itt is megtalálhatóak, annyi változással, hogy itt a comply-nak nincs belső magja, magát a szivacsot húzhatjuk rá a vetőcsőre.  Csinos kemény dobozba csomagolhatjuk a nem használt alkatrészeket, vagy az elválasztó paneleket kiszedve tarthatjuk benne magá a fülest is.

SoundMAGIC ST30 - hordtáska

Illesztékből pazar a kínálat, van un sportos szilikon, ami kevésbé izolál, ezáltal halljuk edzés közben a felénk intézett intelmeket, normál nagy lyukú szilikon illeszték illetve a már említett betét nélküli Comply.

SoundMAGIC ST30 - fülillesztékek

Bluetooth modul hang

Erősen V karakter, meleg, dörgedelmes mélyekkel, nekem comply-val és dupla peremű szilikonnal szólt a legjobban. Itt csillapodnak a mélyei, bár ekkor is erősen érezhetőek. A V karakter velejárója, hogy közép tartomány háttérbe vonul, átadja helyét a mélyeknek és a magasaknak. Aki kedveli az erősen V hangképet, annak egyértelműen ajánlható az ST30, aki nem, az mindenképp próbálja ki, nehogy meglepetés érje. Hosszas hallgatás után meg kell állapítanom, a magasakat egyáltalán nem forszírozza úgy mint a mélyeket, illetve a magas-közép arány sokkal kiegyenlítettebb mint a mélyek túlsúlya. Hamilton szaxofonja olyat dörög, hogy kapkodom a fejem, Perahia zongorája is az alsó regiszterekkel operál, a mélyek meghatározóak tehát kékfog esetén.

Soundmagic ST30 csíptethető akkumulátor

Vezetékes modul hang

Áttérve vezetékes meghajtásra a mélyek sokat szelídülnek, a tér kissé nyugodtabb, de a V karakter megmarad. Hamilton még mindig egy mérettel nagyobb szaxin fújja, de Higgins zongorája jobban előjön, a dobos marad szépen a háttérben, de néha odacserdít a cineknek.  A bőgőt nem lehet nem észrevenni, ő adja a zene ütemét egyenletes ritmusban. Bach zongoraversenye is mélyebb az átlagosnál, azért telefonnal több részlet jö elő, mint a BT modulon és egységesebb a tér.

SoundMAGIC ST30 jack csatlakozó

Próbából rákötöttem egy AK240 high-end dap-ra, mit mutat a kis füles vele. Meglepetésemre nagyon sokat dobott rajta , bár elismerem, talán ilyen párosítást sohasem fog senki huzamosabb ideig kipróbálni, azért számomra jó példa arra, hogy a lánc minden eleme egyaránt fontos szerepet játszik a hang visszaadásban.

fülhallgató vetőcső

Mindkét átviteli módra érvényes, hogy modernebb zenéken érzi jól magát a füles, nem klasszikus és jazz zenére ajánlom tehát elsősorban. 

Ambient, trance, hip-hop, dubstep és társai igen fekszenek a Soundmagic ST30-nak, mindenképp könnyedebb műfajokkal nyújtja azt, ami esetén bátran ajánlani tudom e hibrid szerkezetet.

További technikai részletek a termékoldalon, ahol meg is vásárolható.