A jó minőségű fülhallgatóval a zenét egy egészen más szinted tudod megtapasztalni. Akár otthoni, akár útközbeni használatra keresel fülhallgatót, fontos, hogy ne érd be a majdnem jó megoldással.

Mint a legtöbb termék vásárlásakor, amikor a megfelelő fejhallgatót vagy fülhallgatót keresed, igen széles választékot találsz. Az alábbiakban néhány hasznos tanáccsal segítjük a választást.

5 kérdést teszünk fel, amelyek megválaszolásával leszűkítheted a választékot – legjobb esetben egy termékre.

1. Milyen használatra keresel fülhallgatót?

Olyan fejhallgatót keresel, amely edzés közben nem zavar? Vagy olyat, amely segít kizárni a külvilág zajait, ha csak a zenére szeretnél figyelni? Előbbihez ott van például a LYPERTEK TEVI - Hi-Fi Truly Wireless sztereó fülhallgatója, utóbbihoz pedig az Ultrasone Pro 580i fejhallgatója, amely valódi basszusspecialista. A lényeg: hogy a fülhallgató használati célja befolyásolja a megvásárolt típust.

Valószínűleg a legjobb teljesen vezetékmentes fülhallgató.. Legalábbis a Youtube-on fellelhető valamennyi nemzetközi teszt véleménye alapján. Az ORIVETI márkánk specialista mérnökeinek audiofil alkotása: LYPERTEK TEVI

 

2. Vezetékes vagy vezeték nélküli darabot keresel?

Ha az elsőt megválaszoltad, akkor abból egyenesen következik a megoldás erre is: a funkcióból adódik, hogy a cselekvés közben zavarna-e téged a kábel vagy sem. Kizárólag otthoni használatra nem feltétlenül indokolt a wireless megoldás, viszont, ha utazás, sétálás, vagy sportolás közben is szeretnéd használni – és nem akarsz két fülhallgatót vásárolni – akkor ne bajlódj a kábelekkel Az iTech Prostereo H2 bluetooth-os fülhallgatója Audio és LDAC képes és számos új mobiltelefon vagy zenelejátszónál nyújtja a 24 bites felbontást.

 

3. Fejhallgató? Fülhallgató? Esetleg fülmonitor?

Nemcsak az aktuális divat kérdése, hogy headsetet vagy fülhallgatót vegyél, hanem az igényeid is közrejátszanak a döntésben. Ha ragaszkodsz a kábelekhez, akkor sportoláshoz inkább a fülhallgatót javasoljuk, hiszen ugrálás, futás, folyamatos mozgás közben sem esik ki a füledből. Persze, sokan mondják, hogy a zenehallgatási élményt semmi sem adja úgy meg, mint egy fejhallgató, amely lezárja a külvilág zajait és átadhatod magadat a ritmusnak. De például a SoundMAGIC E10C In-Ear fülhallgatója részletgazdag, dinamikus hangzásával, mélyre hatoló erőteljes basszusával messze kiemelkedik a mezőnyből.

 

4. Mennyire szeretnél elmerülni a hangokban?

Csak a külvilágot kizáró háttérzajként kell a zene, vagy szeretnéd minden egyes ütemét és rétegét kihallani? A kérdésre adott válaszoddal a frekvenciatartományt tudod meghatározni: a szélesebb frekvenciatartomány azt jelenti, hogy többet hallasz a zenéből. Általában a 10Hz-25kHz közötti frekvenciaszélességet javasolják, ezen belül már minden egész jó minőségűnek mondható. Vannak ennél többet nyújtó termékek is a piacon, viszont azok ára is ehhez igazodik. SoundMAGIC E11BT fülhallgató headsetje 15 Hz-22 kHz frekvenciaátvitelen adja a zenét egy töltéssel, akár 48 órán keresztül.

SoundMAGIC E11BT

 

5. Szükséges-e bármilyen kiegészítő?

Ha azt mondtuk, hogy a fülhallgató választása nehéz, akkor a kiegészítőkről inkább nem nyilatkozunk. Szinte ugyanannyi van belőlük a piacon, mint a zenehallgatási termékekből és mindegyik valamilyen formában javít a használási élményen. Ott vannak például az erősítők, amelyek részletgazdagabb és tisztább hangzást eredményeznek, vagy a tokok és tartók, amelyek valamely termékekhez nem járnak automatikusan. Úgyhogy, ha már megvan maga a fülhallgató, jöhetnek a kiegészítők. Fejhallgatóval sétálunk a munkába, azzal fekszünk le, mindenhova magunkkal visszük, még evéskor is rajtunk van. Egy szóval, ha gyakran használjuk, fontos, hogy olyan terméket válasszunk, amely minden igényünknek megfelel. Kiegészítőkkel, vagy nélkülük.