Nem ma volt már, hogy a dán életérzés és stílus, a hygge betört a dizájnpiacra, de messze van még a leáldozása. A kezdeti hírek arról szóltak, mi is pontosan ez az irányzat, ma pedig már azt fejtegetik, hogy lehet annyira jelentős, hogy jelenleg is ennyien rajonganak érte.

Röviden a hygge-ről

Lényegében ez egy életérzés, amely a dánoktól ered. Mindig eredeti, dán formájában használják, mivel a közvélekedés szerint ezt nem lefordítani kell, hanem érezni. Amellett, hogy egyszerű, letisztult vonalai miatt a skandináv dizájn rokona, a hygge több ennél: barátságos környezetet, otthonosságot, meghittséget, illetve kellemes hangulatú társas együttlétet jelent. Olyan, mint amikor a család együtt ül egy kellemes hétvégi ebéd után és mindenki egymással foglalkozik. Vagy amikor mindegy, hogy hová ülsz be a barátaiddal, mert tudod, hogy kellemes lesz az este.

A hygge a dizájnban

Most már kezded sejteni, mi ez – vagy talán ennyit eddig is tudtál róla. Viszont ami igazán fontos, hogy ez az életérzés a dizájnban is lecsapódik. Mivel északról származó irányzat, két fő jellemzője van:

  • leginkább a téllel szembeni meleg otthon érzetét hozza magával, valamint
  • rokona az eredeti skandináv dizájnnak.

Nagyon fontos a hygge-ben (és a skandináv dizájnban is) a természetes anyagok használata. A szakemberek kifejezetten ajánlják, hogy vigyünk be a térbe egy kicsit a természetből. Ez lehet a kilátás a nagy ablakból, a természetes fény beengedése, egy illatozó fenyőág, sok-sok apró szobanövény, vagy az, hogy természetes anyagokat választunk az enteriőrbe: minőségi szövetet, puha szőrmét, fát, rattant.

A skandináv rokonság abban nyilvánul meg, hogy a hygge is egy letisztult, már-már minimalista stílusirányzat. Az elv szerint, mivel a mai rohanó világban amúgy is túl sok inger ér minket, a nyugalomhoz és a kikapcsolódáshoz épp arra van szükség, hogy ne vegyük körül magunkat sok mindennel. A letisztult, egyenes vonalak, a visszafogott színek, a minimalista stílus mind jellemzőek a skandináv otthonokra és a hygge-re is.

A hangszórók hygge-je

Emellett tettel le a voksát a dán VIFA cég is, akik minőségi hangzást és egyben kellemes dizájnt nyújtó hangszóróikkal törtek a piac élére. A világhírű KVADRAT textilgyár egyedi szöveteivel borított termékeik a legkifinomultabb ízlésnek is megfelelnek. Legyen az kicsi, közepes, vagy éppen nagy méretű hangszóró, abban biztosak lehetünk, hogy a legjobbat kapjuk. Mind hangzásban, mind minőségben, mind dizájnban.