Még 2018 őszén röppent fel a hír, hogy készül egy síkmágneses meghajtóval szerelt fejhallgató a Brainwavz műhelyében. Pár renderelt fotó látott napvilágot, de a paraméterekről semmit nem lehetett tudni. Annyi kiderült, hogy nagyon más lesz, mint a megszokott.

Mi az a Planar Magnetic Driver?

A síkmágneses fejhallgatók sokkal kevésbé elterjedtek, mint a dinamikus típusúak. Tény, hogy néhány cég készít ilyen meghajtóval szerelt fejhallgatókat, köztük a legnagyobb nevek HiFiMAN, Audeze és az Oppo.
Ezek a fejhallgatók hasonló elven működnek, mint a dinamikus meghajtóval szerelt társaik: a két mágneses mező kölcsönhatását használva mozgást hoznak létre. A hangtekercshez csatlakozó membrán mozgatása helyett itt lét lapos mágneslap között található vékony fémfólia mozgása hozza létre a hangot.

 

A síkmágneses meghajtó felépítése

Az előnyök egyike a kevesebb mozgó tömeg, illetve a nagyobb membránfelület. A hátrány, a precízebb tervezés és bonyolultabb gyártás.
A technológiából adódik, hogy nagyobb és erősebb mágnesekre van szükség, így a fejhallgatók lényegesen nagyobbak a dinamikus társaiknál.

Egyes vélemények szerint a síkmágneses meghajtók a hangminőség tekintetében valahol a dinamikus és az elektrosztatikus fejhallgatók között helyezkednek el.
Előnyük a lényegesen kisebb torzítás és a gyorsabb válaszidő – ami azt jelenti, hogy a membrán milyen gyorsan képes válaszolni a bemeneti jel változásaira. A dinamikus meghajtók relatíve nagy tömege miatt nehezebben reagál, mint a pillekönnyű síkmágneses membrán.

Ezt a meghajtó technológiát használva alkotta meg a Brainwavz első, Planar Magnetic Driveres fejhallgatóját az ALARA-t.

A masszív, alumínium ötvözet ház robosztus benyomást kelt, amit hangsúlyoz a teljesen fekete színválasztás. Felvéve érezhető a nagyobb méret és súly. A kidolgozás minősége első osztályú, szépen öntött alkatrészek, precíz, lötyögésmentes illesztések jellemzik.

 

A kábel oldalanként egy-egy 3,5mm-es Jack csatlakozóval kapcsolódik a meghajtókhoz. A cserélhető kábeltervezésnek köszönhetően később igény szerint próbálgathatjuk a más és más kábeltechnológia hangzásra gyakorolt hatását.

A könnyedén cserélhető fülpárnáknak köszönhetően egyszerű dolgunk lesz az elhasználódott fülpárnák pótlásánál. A fülpárnák anyaga memóriahab, ami véges élettartammal rendelkezik. Bizonyos idő után elveszti rugalmasságát, kevésbé szigetel. Ekkor segítség a csomagban található tartalék fülpárna.

Hangminőség:

A dinamikus modellek mellett mindig valami misztikum lengte körül a síkmágneses modelleket. Egy vitathatatlan, a hangminőséget mindig magasra helyeztük még látatlanul is.

Első meghallgatással azonnal nyilvánvalóvá válik a precíz, aprólékos felbontás, a dinamika és a semleges karakter.

Az ALARA egy más világ. Sokkal többet ad, mint egy dinamikus, igaz a térábrázolása nincs annyira széles, mint pl. egy Ultrasone fejhallgatóé.

A címben szereplő kérdésre visszatérve: Gregory Porter Polar Music Prize Ceremony 2017-es rendezvényén előadott It's Probably Me című számát hallgatva Audio-Opus #2 lejátszón, DSD256 formátumban borzongató minőséget nyújtott. A poént lelőve, nincsenek vokalisták a háttérben, az előadó nagyzenekari kísérettel adja elő a számot. A kb 20 zenész mindegyike érzékelhető, a művész mintha előttünk énekelné a dalt.
Összegezve, ha megteremtjük a megfelelő környezetet, minőségi forráskészüléket és zenei anyagot, akkor páratlan minőségű megszólalásban lehet részünk. 

Brainwavz ALARA síkmágneses fejhallgató:

Meghajtó: Planar Diaphragm

Impedancia: 20 Ω

Érzékenység: 94 dB at 1 mW

Átviteli frekvencia: 10 Hz ~ 40 KHz

Max kimeneti teljesítmény: 300 mW

Kábel: 2 m, cserélhető Y kialakítás, 2db 3,5mm-es Jack fejhallgató csatlakozóval

Csatlakozó: 3.5 mm-es aranyozott


Tartozékok:

Kemény tok

Tartozék fülpárna (Hybrid Velour / Perforált bőr)

2 m Stereo Y kábel

¼” Adapter

Használati utasítás

Garancia kártya