Persze sokféle jazz van… Van ugye a klasszikus, contemporary,progresszív, bop, bossa, fúziós….tehát a kiindulási alap, a távolba révedős, merengős zongora meg szaxofon, vagy az ellentéte, a szinte nagyzenekari egyveleg, a sokadalom, illetve mindezek keveréke. Nehéz besorolni a GoGo Penguin nevű triót, amit angol fiatalemberek alkotnak,debütáló albumuk a Fanfares, második a V2,0  Mercury díjat kapott 2014-ben, ez pedig a harmadik, Man Made Object címmel. Annyi tehát bizonyos, hogy szeretik őket, talán tehetségesek is. Mindjárt kiderül. A zongorista Chris Illingworth, a bőgős Nick Blacka, és a dobos Rob Turner.

Lemezajánló GoGo penguin - tagok

Ember alkotta tárgy. Ez a cím, valami „worker”, progresszív  indíttatást sejtet, indie-pop és elektronikus  szellőkről cikkeznek a külföldi szakfórumok, ezért nagy elánnal indultam neki új albumuknak. Nos az első taktusok eldöntik, hogy itt nem fogok aludni, andalogni. Nagyon érdekes, mintha többen lennének. Nem hiszem el, hogy ezt három ember alkotja, teli van a színpad hangokkal, mindent betölt a gyors jazz.

Lemezajánló GoGo penguin - Man Made Object

Annyi bizonyos, hogy Turner megdolgozik a pénzéért, le nem áll a dob, egy pillanatra sem szűnik meg az ütem, úgy száguld, mint egy gyorsvonat. Nekem nagyon bejön, profi a tag, ez nyilvánvaló. Szemüveges zongoristánk lépést tart vele, ebből is kitűnik, hogy igen pattogós lemezzel van dolgunk, készüljünk rá, hogy nem tudunk másra koncentrálni, mindent betölt az ember alkotta tárgy jelenléte. Az elektronikus jelenlét bizonyossá válik a Smara végső teljesen eltorzított és pulzáló befejezésében, de egyébként nagyjából a három zenész viszi az albumot, megfűszerezve ezzel-azzal. Igen, ez egy elektronikus indíttatású progresszív jazz, manuálisra hangolva, felpörgetve. Jó kis fúzió, nagyszerűen megkomponált részletek és kivitelezés. Dallamban sincs hiány, nagyszerűen klimpíroz Illingworth, itt is megfigyelhető egy összegyúrt teljesség, amely klasszikustól kezdve, modernebb elektronikus zenei hangjegyeket átölelő indíttatásból varázsol könnyedén rutint, teszi roppant élvezetessé a lemezt. Nagyjából az is kiderült, hogy képzett, tehetséges zenészekkel van dolgunk, nem hiába kaptak díjakat.

Lemezajánló GoGo penguin - Man Made Object

Tehát trió és mégsem az, úgy érzem magam, hogy írok valamiről, amiről írni nehéz, hallgatni könnyebb. Visz magával, felvillanyoz, ütemre dobog mindenem és meglepődök mikor nincs több zene…már is vége? Melegen ajánlom mindenkinek, aki modern zenei emlőkön nőtt fel, annak jó bevezetés a jazz világába. Mert modern, mert dallamos…mert nagyon jó!

Lemezajánló GoGo penguin - Man Made Object - album

GoGo Penguin – Man Made Object

Kiadó: Blue Note/Decca records
Kiadás éve: 2016
Teljes hossz: 61.57 (bónusz zenékkel együtt)

 1. All Res
 2. Unspeakable World
 3. Branches Break
 4. Weird Cat
 5. Quiet Mind
 6. Smarra
 7. Initiate
 8. GBFISYSIH
 9. Surrender To Mountain
 10. Protest

Bónusz számok:

 1. Unspeakable World (Matthew Herbert's Onc Workout)
 2. Initiate (Stray Remix)
 3. All Res (Dabrye Remix)