Az RHA CL750 nem egy frissen megjelent fülhallgató, pontosan a 2016-os IFA-n mutatta be a gyártó az azóta EISA díjjal jutalmazott DACAMP és a hibrid technológiával felszerelt CL1 társaságában.

Mitől időszerű beszélni róla?

A dolog úgy kezdődött, hogy a saját FiiO X7 Mark II-es lejátszómhoz kerestem fülhallgatót.

A márkahűségemre jellemzően a lejátszóhoz a gyártó legnagyobb modelljét, a FiiO F9Pro fülmonitort választottam. Bejáratás és kb három hónapos használat után is hiányérzetem volt a hangzást illetően.

Több teszt és fórum átolvasása után körvonalazódott az F9Pro kicsi, de jellegzetes hibája: az úgynevezett „V” hangolású megszólalás valamint a színpad mélységének a hiánya. Bőséges mély, kicsit kevésbé csillogó magas, visszafogott középtartomány. Aki emlékszik még a klasszikus tologatós equalizerre, ott volt kedvelt a V alakú elrendezés, akkor szólt dögösen a kétkazettás magnó. A V hangolás előnye hogy relatíve gyengébb audio képességű lejátszókkal is hozza a divatos hangzást.

A fülmonitor hibrid technológiát használ, két BA (Balanced Armature), és egy hagyományos, 9,2mm- es dinamikus meghajtót kombináltak. A V hangolás korlátai nagyfelbontású DAP (Digital Audio Player) párosításakor jelentkezik. Itt az elektronikai környezet, a hallgatott zene minősége lényegesen nagyobb minőségi ugrást jelent, mint amit a fülhallgató követni lenne képes. Itt előjönnek a hangzásbeli korlátok, a kicsit fénytelende megemelt magas, a bőséges mélytartomány, és ami a legnagyobb hiba: a középtartomány visszaszorításával csökken a dinamika és szinte eltűnik a színpad mélysége. Sokszor mintha egy vonalban állnának az előadók. Félreértés ne essék, a FiiO F9Pro egy jó fülmonitor, a szakmai körökben elismert head-fi.org weboldal értékelése alapján a legjobb fülmonitor ebben az árkategóriában.

Aztán jött az RHA CL750

A fülhallgató az úgynevezett CL Dynamic meghajtóval van szerelve. A klasszikus, egy dinamikus membrános kialakítás jellemzője a nagy indukciójú lengőtekercs, a különlegesen erős mágnesgyűrű és a mindössze 9 mikron vastagságú membrán.

RHA CL Dynamic meghajtó

RHA CL Dynamic meghajtó

A gyártó a fülhallgatót kifejezetten fejhallgató erősítőhöz, vagy nagy teljesítményű DAP-hoz ajánlja, mivel az impedancia itt eléggé szokatlan, 150 Ohm. Ilyen impedanciánál a mobiltelefonoknak semmi esélye.

RHA CL750 fülmonitor

RHA CL750

A FiiO X7 Mark II gyárilag az AM3A erősítő modullal van szerelve, ez az erősítő max. 300 Ohm-os fejhallgatót tud meghajtani. Az RHA CL750 fix fonott OFC kábellel és 3,5mm-es fémházas Jack csatlakozóval lett kialakítva. A kábel eléggé vastag és merev, első benyomásra nem igazán utazásbarát kialakítású. A meghallgatásra kapott fülhallgató a gyári fülilleszték helyett egy Comply Audio fülillesztékkel érkezett. Utólag kiderült, hogy nem csak a CL750, hanem minden In-Ear fülhallgató kötelező darabja.

Meghallgatás:

A meghallgatás során az alábbi zenéket hallgattam:

Diana Krall – Turn Up The Quiet album flac 24bit/192MHz Leonard Cohen – You Wanr It Darker album flac 24bit/192MHz Gregory Porter – Liquid Spirit Special Edition album DSD 5,6 Jan Harbeck Quartet – In The Still Of The Night album SACD ISO Seiko Matsuda – Seiko Jazz album flac 24bit/192MHz Malia, Boris Blank – Convergence album flac 24bit/192MHz Buddy Guy – Born To Play Guitar album flac 24bit/192MHz

A meghallgatás eredménye engem is meglepett.

Az elképzelésem az volt, hogy egy hibrid technológiás fülmonitor 2,5mm-es szimmetrikus kábellel hallgatva egyszerűen lemossa a hagyományos, dinamikus meghajtót használó, 3,5mm-es csatlakozóval szerelt fix kábeles fülhallgatót.

A valóság egészen más:

Az RHA CL750 egy teljesen más dimenzióba emelte a zenéket. Ami azonnal szembetűnő, mintha egy lényegesen drágább lejátszóval hajtottam volna a fülhallgatót. A zene tele lett élettel, a hangszerek tényleg hangszerként szólaltak meg. Nemhogy lett színpadkép, de megjött annak mélysége is, jól pozícionálható hangszerekkel, énekessel. Rengeteg apró részlet jelent meg, neszek, zajok, csupa olyan, amitől egy felvétel igazán életszerű lesz.

A teszt során sikerült meghallgatnom az RHA CL750-es a Lotoo Paw Gold lejátszójával. Azonnal érezhető a FiiO és a Lotoo közötti 2,5-szeres árkülönbségből fakadó minőségi javulás a Lotoo javára. A FiiO-X7 Mark II-höz képest a hangzás még analógosabb lett. Azonnal hallható a minőségi szintlépés, egy kicsit belekóstolhattam az Audiophile világba. A szintén forráskészülékként meghallgatott Lotoo Paw Pico lejátszó is hozta a várt minőséget, de itt már az erő elfogyott, egyes felvételeknél hiányzott még egy kis hangerő. Apropó hangerő: a fülhallgatónál itt jelentkezik a 150 Ohm-os impedancia előnye: a hangerő növelésével szélesedik a színpadkép, de nem válik rikácsolóvá a magas, túlzóvá a mély tartomány. Az énekes hangja erőteljesebb, az atmoszféra életszerűbb lesz.

Konklúzió:

A FiiO X7 Mark II a hozzá párosított FiiO F9Pro fülmonitorral nem hozza maradandóan az X7 Mark II minőséget.

Az RHA CL750 magasabb osztályba emeli a lejátszót, a zene élettelibb, tele részlettel, természetességgel. Nem kérdés, határozottan jobb fülhallgató ebben az összeállításban.

Előnyök:

 • Dinamikus, részletező „audiofil” hangzás
 • Robosztus megépítés
 • CL Dynamic meghajtó
 • Minőségi anyaghasználat, hagyományos technológia
 • Könnyen 4 pólusú, 2,5mm-es szimmetrikus csatlakozóra cserélhető kábel
 • 150 Ohm-os kialakítás
 • Bőséges kiegészítő fülilleszték
 • Nagyon barátságos ár

Hátrányok:

 • Kemény, nem cserélhető – ellenben minőségi, 4 eres– kábel
 • Az átlagnál nehezebb kapszula
 • Kötelező a Comply fülilleszték

Az RHA CL750-et nem véletlenül ajánlja a gyártó fejhallgató erősítőhöz vagy nagy teljesítményű DAP-hoz. Ezt a megszólalási minőséget, életteli, dinamikus előadásmódot nehezebb lenne kis impedanciájú fülhallgatóból elővarázsolni.

Az általam használt FiiO X7 Mark II erősítő modulja 300 Ohm-os, a hallgatott Lotoo Paw Gold szintén 300 Ohm-os. A Lotoo Paw Pico aki nem bírta szusszal, „csak” 150 Ohm-ig tud meghajtani fülhallgatót. Az RHA CL750 tudásának maximális kihasználásához elengedhetetlen a minimum 300Ohm-os erősítő vagy lejátszó.

Nem véletlen a Jack csatlakozóra csavarosan rögzíthető 6,3mm-es adapter.

Az RHA CL750 maximálisan helytáll asztali erősítőkkel párosítva is. Ezért is volt a kezdeti dilemma, a teszt során számomra kiderült, hogy inkább utazáshoz vagy otthoni használatra szánta a gyártó, nem pedig közlekedés közbeni használatra.

Ajánlott erősítők:

Az webshop kínálatában szerepel egy akciós csomag, ami nevetségesen alacsony áron kínál a CL750-hez egy mobiltelefonnal használható fejhallgató erősítőt. RHA CL750 Precíziós fülhallgató + Lars&Ivan HA-3K hordozható fejhallgató erősítő csomagajánlat

 

RHA CL750 Precíziós fülhallgató + Lars&Ivan HA-3K hordozható fejhallgató erősítő

RHA CL750 Precíziós fülhallgató + Lars&Ivan HA-3K hordozható fejhallgató erősítő