Mi a fülhallgató kábel?

Ellenállás és teljesítmény

A huzal ellenállását két fő szempont határozza meg: a huzal hossz és a keresztmetszet. Minél nagyobb a huzal hossza, annál nagyobb ellenállása lesz, ezért a bevett gyakorlat az, hogy minimálisra csökkentik a különböző igényekhez szükséges vezeték hosszúságát.

A huzal keresztmetszetének területe a huzal vastagságára utal, gyakran a huzal mérőeszköze. Minél vastagabb a huzal, annál kisebb az ellenállás.

Huzalanyagok

Réz:

A réz alacsony költsége és alacsony ellenállása (1,72 μΩ / cm) miatt a kábelek legelterjedtebb anyaga. Legnagyobb hátránya, hogy amikor levegőnek van kitéve, oxidál, és réz-oxidot hoz létre, amely a vezetőképességet gátló akadályként hat.

Ezüst:

Az ezüst a legjobb vezetőként alacsonyabb ellenállást kínál, mint a réz (1,59 μΩ / cm), azonban az ezüst magas költsége nincs arányban a vezetőképesség javulásával, mivel csupán 8%-al nagyobb vezetőképességet kínál, mint a réz.

Arany:

Az arany ellenállása ez az ezüst 1,5-szerese (2,44 μΩ / cm), azonban mivel nem oxidálódik, az aranyat gyakran nyitott érintkezőknél, áramköri csatlakozásoknál használják.

 

 Ezüst fülhallgató kábel

 

Kábeltípusok

Oxigénmentes nagyvezetőképesség (OFHC)

A normál, nagy tisztaságú réz fölötti első fokozatot oxigénmentes nagyvezetőképességű (OFHC) réznek nevezik. Az OFHC-t olyan módon öntik és húzzák, hogy a réz oxigéntartalmát minimálisra csökkentsék: kb. 40 ppm (ppm) az OFHC esetében, szemben a normál réz 235 ppm-ével. Ez drasztikusan csökkenti a réz-oxidok képződését a rézen belül, ez a réz nem oxigénmentes, és a helyes elnevezés: csökkentett oxigéntartalmú réz.

Lineáris-kristályos oxigénmentes (LC-OF)

A következő fokozat a Linear-Crystal Oxygen-Free (LC-OF) réz, más néven Mono-Crystal réz. Ezeket a kábeleket olyan eljárásba öntik és húzzák, amely csak körülbelül 70 hosszúkás szemcséket eredményez lábanként.

 Ohno folyamatos öntés (OCC)

Ohno folyamatos öntés (OCC)

Az 1986-ban Japán Chiba Technológiai Intézetének Atsumi Ohno professzor által szabadalmaztatott "UP-OCC" (Ultra Pure Copper by Ohno folyamatos öntési folyamat) az Ohno Continuous Casting (OCC) egy egyedülálló eljárás fémek öntésére egyetlen kristályszerkezettel ami a rézből több mint 700 láb hosszúságú szemcséket eredményezett. Az egykristályos réz egyedülálló jellemzői, hogy szennyeződéstől mentesek, rugalmasak, alacsony elektromos ellenállással rendelkeznek. Így ideális eszköz audio célokra, ahol a torzításokat a lehető legkisebbre kell csökkenteni.

A hagyományos OFC és a nagy tisztaságú OCC réz közötti különbség:

A hagyományos OFC és a nagy tisztaságú OCC réz közötti különbség

Nyilvánvaló, hogy a jelátvitel szempontjából a nagy tisztaságú vezető előnyt jelent.

Az xN

Az utóbbi években a specifikációkban az "xN" referenciaként jelent meg, ahol az "xN" a kérdéses fém tisztaságának "kilences" számát jelenti: A 0,9999 tiszta vagy 99,99% -os tisztaságú réz "4N" tisztaságú.

 

 Oriveti Affinity fejhallgató kábel ezüstözött, 6N OCC tisztaságú réz vezetőszálakkal

Oriveti Affinity fejhallgató kábel ezüstözött, 6N OCC tisztaságú réz vezetőszálakkal

A 6N OCC 99,9999% tisztaságú réz vezető a legjobb kristályszerkezet, amelyet audio alkalmazásokhoz használnak.

Ezek a cikkek is érdekelhetik: