Hogyan párosítunk Bluetooth fejhallgatót?

Ha még nem csatlakozott a vezeték nélküli fejhallgatókat használók egyre népesebb táborába, sok kérdés merülhet fel a még ismeretlen termékek használatával kapcsolatban.

Első kérdés, hogy mennyire egyszerűen tudom használni a napi telefonálások lebonyolításához, vagy egyszerű zenehallgatáshoz?

Az elsőre idegennek tűnő technológia nagyon könnyen megérthető és elsajátítható a kezelése. nem szükséges műszaki beállítottságú embernek lenni ahhoz, hogy pl. párosítsuk a fülhallgatót a telefonunkkal.

Kezdő lépések:

Párosítás:

Ahhoz, hogy a telefonunk és a Bluetooth fülhallgató együtt tudjon működni, létre kell hoznunk a kapcsolatot a két készülék között.

Ehhez ismerni kell a fülhallgató vezérlő gombjainak funkcióit. Általában a hagyományos vezeték mentes fülhallgatók vezérlőjén három gomb található. A két szélső a hangerő +/- és zeneszám léptetés. A középső gomb az un. Multigomb. Feladata a telefonhívások fogadása/elutasítása, valamint a zenelejátszó indítása vagy megállítása. (rendelkezik még számos más funkcióval is, ami általában típusonként változhat. Pl. utolsó szám újrahívása, akkumulátor idő lekérdezése)

1. lépés

Kikapcsolt állapotban tartsd nyomva a Multigombot addig, amíg a LED felváltva villogni nem kezd. Mikor a LED felváltva villog pirosan és kéken, vagy más tíousokon a kék villog gyorsabban, akkor a készülék készen áll a párosításra.

2. lépés

Mobiltelefonodon a beállítások menüben a Bluetooth kapcsolatnál rákereshetsz az elérhető vezeték nélküli eszközökre. Ilyen kor megjelenik a listában a fülhallgató (márka vagy típusnévvel).

Rákattintva csatlakozik a telefon a fülhallgatóhoz.

Fontos, hogy a Bluetooth profilod úgy legyen beállítva, hogy a telefonod más eszköz számára látható legyen!

Samsung telefonoknál a párosítás után a felső infosávban megjelenik egy kis lakat ikon. Itt a fülhallgatódat fel tudod venni a megbízható eszközök közé, így legközelebb egy kattintással csatlakoztathatod.

Az automatikus csatlakozás bekapcsoláskor nem alapértelmezett funkció, márkánként, sőt típusonkét változhat ennek a funkciónak a megléte.

Minőség:

A normál Bluetooth kapcsolat tökéletesen megfelel a telefonon tárolt zeneszámok lejátszására, video stream csatornák hallgatására vagy zeneszolgáltatók oldalain kedvenc felvételeink hallgatására.


A Bluetooth, mint vezetékmentes rádiókapcsolat érzékeny a külső zavarokra, ami nem feltétlen a fülhallgató hibája.

Gyakori zavaró ok a lakásban található Wi-Fi router által sugárzott jel, mivel ugyanazon a frekvenciasávon dolgozik, mint a Bluetooth eszközünk.

A párosítási folyamat kihagyása, vagy a párosítási lépések ismeretének hiánya okozza a termékben, márkában történő csalódást. Ilyenkor visszavisszük az üzletbe és legtöbbször hibás termékként kezeli a kereskedő az amúgy megfelelően működő fülhallgatót.