Ha visszaemlékezünk a 80-as évek elejére, a személyes zenelejátszóról mindenkinek a Walkman jutott eszébe. 1979-ben a Sony jó érzékkel tette személyessé a zenehallgatást, függetlenül a helytől, időtől és leginkább a másik zenei ízlésétől. A minőségi hordozható lejátszók szinonimája lett a Walkman elnevezés. Ezek a sikeres lejátszók egy dolgot tudtak, a behelyezett kazettát lejátszották, típustól és márkától függően más-más minőségben. A Sony-k sokak szerint a legjobban!

A jelen korban is megvan az igény a személyes zenehallgatásra, erre tökéletes eszközök a mobiltelefonok. Akadnak azonban olyan zenerajongók, akik ugyanúgy igénylik a hordozhatóságot, de nem érdekli őket a másodlagos vagy akár harmadlagos funkciók, szolgáltatások. Egy dolog számít, a kompromisszummentes hangminőség.

A The Bit által gyártott Audio-Opus #1S nagyfelbontású veszteségmentes lejátszó ezt a feladatot hivatott ellátni, mondhatjuk, az Opus #1S korunk Sony Walkman-ja.

 Audio Opus 1S

Az Opus #1S ugyan a gyártó kínálatának belépő szintű modellje, de ez a jelző nem a hangminőségre, hanem inkább a szolgáltatások mennyiségére utal.

A gyártói filozófia ennél a terméknél is változatlan, csúcsminőségű hangzás, kiváló megépítési minőség. (pont!)

A minőségi filozófia tetten érhető minden részen, kezdve az ABS műanyag ház kidolgozásán. A használat során nem érhető tetten a műanyag, mint anyagra jellemző hajlékonyság: a szilárd, mégis könnyű váz, nem hajlik, nincsenek sorják, valamint az illesztések minősége kifogástalan.

 Audio Opus könnyű váz kényelmes gombok

A belső tartalom tekintetében minden benne van, ami egy korszerű lejátszótól elvárható, persze csak a zene lejátszást szem előtt tartva.

  • A rendszer vezérléséről az ARM Cortex-A9 1,4GHz-es, Quad-Core processzor gondoskodik, 1GB DDR3 rendszermemóriával.
  • Az energiaellátásról egy 4000mAh-s li-Polimer akkumulátor gondoskodik, Micro-USB töltési lehetőséggel. Az így elérhető maximális üzemidő kb. 11 óra, a töltési idő 4 óra. (a gyártó által 44,1kHz 16bit felbontással, 70%-os hangerőn 32 Ohmos fülhallgatóval hallgatva, kikapcsolt kijelző mellett)
  • Az operációs rendszer egy erősen lecsupaszított, Android 5.1.1 hálózati és netes funkciók nélkül, de firmware frissítési lehetőséggel.
  • Az adattároló egy beépített, 32GB-es memória modul, ahol az operációs rendszer is helyet kapott. A bővíthetőségről egy MicroSD kártyaaljzat gondoskodik, 256GB méretig, SDCX támogatással.
  • A kijelző 4”-os TFT érintő kijelző 480 x 800 pixeles felbontással és IPS technológiával.

Ezzel bárminemű hasonlóság a mobiltelefonokkal véget is ért. Ugyan Androidos, ugyan érintő kijelzős, ugyan akkumulátoros, de semmi mást nem tud, csak zenét lejátszani.

Ebben viszont verhetetlen a kategóriájában.

A magas minőségű audió lejátszás az alábbi funkciókkal és megoldásokkal támogatott:

A digital-analóg átalakításról a Cirrus Logic Master Hi-Fi CS43198-2 Dual DAC chipje gondoskodik.

 A digital-analóg átalakításról a Cirrus Logic Master

A dekódolás 24bit/192kHz bitről-bitre történő feldolgozással támogatott, a maximális frekvencia tartomány 10 Hz-től 70 kHz-ig terjed.

A fülhallgatók meghajtásához egy 3,5mm-es aszimmetrikus és egy 2,5mm-es szimmetrikus aljzat áll rendelkezésre. A digitális kimenet a 3,5mm-es fejhallgató kimenettel kombinált optikai aljzat. Így lehetőség van külső lejátszóként illeszteni saját otthoni rendszerünkbe akár külső DAC használatával is.

 Digitális kimenet

A jel-zaj arány 125dB @ 1kHz-en szimmetrikus kimeneten, a torzítás 0,0005% @ 1kHz-en.

A formátumok támogatása is széleskörű, elsősorban a nagyfelbontású, veszteségmentes formátumok a preferáltak: DSD/DSF, DFF, WAV, FLAC, ALAC, AAC, AIFF, WMA, MP3, OGG, APE.

A feltöltött audió formátumok megszólaltatása az Opus saját lejátszó programjával lehetséges, mindezt érintésvezérléssel és teljes információ és borító megjelenítéssel.

 Érintésvezérléssel és teljes információ és borító megjelenítéssel

Az erőteljes, 3,4Vrms kimeneti teljesítménynek köszönhetően a lejátszó szinte bármilyen fül és fejhallgatóval elboldogul, kivéve talán a 600 Ohmos szörnyetegeket. A hangerő állítása digitálisan, 150 lépésben történik.

 Az erőteljes, 3,4Vrms kimeneti teljesítménynek köszönhetően a lejátszó szinte bármilyen fül és fejhallgatóval elboldogul, kivéve talán a 600 Ohmos szörnyetegeket

A hangzás a gyártó nagyobb modelljeinél megszokott semleges tónusú, hatalmas dinamikával. Fejhallgatótól függetlenül a zeneszámok bőséges teljesítmény tartalékkal szólalnak meg. A színpad széles, elkülönült hangszerekkel, háromdimenziós térérzette.

Persze, mint mindig, sok múlik a zenei anyag minőségén. A felsőkategóriás jelfeldolgozásnak köszönhetően a rosszul konvertált vagy többszöri ide-oda konverzión átesett fájloknál (például a torrentes DSD fájlok nagyon nagy többsége) megmutatja a felvételek hibáit, analitikusan elénk tárja a felvétel minden apró részletét. Ellenben a kiadói webáruházakban vásárolt vagy szakértelemmel digitalizált felvételek felejthetetlen zenei élmény nyújtanak, árkategóriáját messze meghaladó minőségben.

Ebben az esetben maximálisan érthető a hifizés örök dilemmája: minden felvétel szóljon jól, vagy szóljon úgy, ahogy azt az előadó vagy a szerző elképzelte. Az első esetben nagyon sokféle lejátszó közül választhatunk, de amelyek igazán képesek hangszerhangot, koncerttermi élményt nyújtani, azokból még relatíve kevés van a piacon.

Hi-res Audio DAP/DAC

Az Audio-Opus #1S egy igazi célszerszám, célja a sallangmentes minőségi zenei élmény nyújtása. Abban tökéletes! 

A termékoldalt és mégtöbb technikai információt itt találsz a lejátszóról: Audio Opus nagy felbontású audio lejátszó (DAP)