Rögtön az elején le kell szögeznem: Eddig tesztelt készülékek árai nem igazán lehettek vonzóak a széles néptömegek számára.

  • Miért adjak ki csak azért 20-30 ezer forintot, hogy vezeték nélküli fülhallgatót hallgassak?
  • Ennyi pénzért még a hangminőség sem tökéletes?

Képzeletem által generált kérdések, de számtalan felhasználó, olvasó gondolhatta hasonlóan és őszintén szólva részben meg is értem álláspontjukat. Annyit azonban itt meg kell említenem, hogy a Bluetooth jelátvitel jelenleg koránt sem olyan hangminőséget biztosít, mint azt a vezetékes rendszereknél megszoktuk, tehát nem (csak) a fül és fejhallgatók hibája, a vezetékes hangminőségtől való elmaradás. Most viszont egy olyan készüléket adtak a kezembe, ami kb. 10 ezer forint, tehát nagy energiával vetettem bele magam a kicsomagolásába, mit tudhat ennyiért a Awei 980BL bluetooth fülhallgató?

Awei 980BL Bluetooth fülhallgató

Felépítés

Itt rögtön kellemes csalódás ért. Mind az anyaghasználat, mind a kinézet teljesen megfelelő számomra. Izolációja jó, a legtöbb környezeti zajt kiszűri. Hangerőből nincs hiány, legnagyobb hangerőn szerintem garantált halláskárosodást okoz. Lapos kábele miatt a fül feletti elvezetés kissé körülményes, én mindenképp a hagyományos viselést preferálnám. Viszont itt következik az Awei Bluetooth fülesek egyik hatalmas előnye, mágnesesen összekapcsolhatóak, tehát ha nem használjuk őket, kényelmesen nyakunkban hordhatjuk, ing alá rejthetjük. Kényelmi szempontokat ilyen esetben muszáj figyelembe vennünk, hiszen a bluetooth rendszer a mobilitás kiterjesztéséről szól. Piros, fekete és arany színekben kapható, szerintem a piros színű is vállalható.

Awei 980BL Bluetooth fülhallgató

Működés

Gyors. Gyorsan kapcsolódik, ha  a készülék már megjegyezte, következő kapcsolódás teljesen automatikus. Nagy testű vezérlő panelje könnyen kezelhető, a szokásos kiosztásban. Középen be/kikapcsoló és állj gomb, fenti gomb hangerő fel és előre léptet (hosszan) értelem szerűen a lenti ezeknek az ellentéte. Semmi bosszantóval nem találkoztam. A hatótáv példás, 8-10 méterre ott hagyhatjuk a telefonunkat. Nem APT-X-es de 4.0 bluetooth szabványt használ, ennek megfelelően minden jelenleg használt átviteli kényelem rendelkezésünkre áll. 4 óra zenét, 6 óra beszélgetési és 200 óra rendelkezésre állási időt ígér a gyártó, ebből a zenei idő stimmel, a többit nem mértem le, nem vagyok aszkéta.

Awei 980BL fülhallgató vezérlő gombok

Tartozékok

3 pár illeszték  és egy USB micro - USB kábel a töltéshez. Papír dobozban. Nem cifrázták, de hát nem is kell több.

Hang

Nos ettől tartottam a legjobban és itt ért a legnagyobb meglepetés. V karakter, de a mélyek nem ülnek rá a többi tartományra, szerintem nem annyira hangsúlyosak, de azért érezzük, hogy jelen vannak. Magasait inkább egy leheletnyi érdesség jellemzi (bluetooth átvitel, ez egyértelműen hallatszik) de egyáltalán nem vészes, nem zavaró, vagy hallgathatatlan. Sőt! A meglepetés most jön, ugyanis a közép hangok igazán szépen szólnak, meghatározva, teljessé téve ezzel a hangképet. Összességében semmi kivetni valót nem találok a hangjában, mint írtam is, meglepetést okozott. Klasszikus zenén és jazz-en is jól teljesít, semmi szégyenkezni valója nincs nagyobb, drágább bluetooth társai előtt.

Awei 980BL fülhallgató

Zenei teszt

Buean Vista Social Club

  • Átlagos térrel indít, Ochoa és Ferrer hangjai tökéletesen jók…hmmm…gitárok is szépen zengenek, most nem is hallom a BT zaját.  Persze hallottam már nagyobb teret is vezetékestől, de az nem ebben az ársávban mozgott. Megmondom őszintén, le vagyok nyűgözve.

Bach Piano Concerto – Murray Perahia

  • Azon aggódom, nehogy eltűnjön Perahia zongorája, de szerencsére erről szó nincs, sőt! Nagyon egyben van a zenekar, talán érezni egy kis kiemelést 4-6 kHz környékén, de teljesen rendben van az összhatás, vonósok sem ülnek rá semmire, a zongora szépen duruzsol, mély regiszterek rendben, térben jól elkülönül, bár itt sem a tér mélysége és tágassága a fő erény, de ezt megbocsátom neki.

Gogo Penguin – Quiet Mind

  • Újabb gyilkos felvétel, progresszív jazz. Na ezt sem gondolták volna a készítők, hogy ezzel a felvétellel fogják majd egyszer a fülest tesztelni…
  • Zongora itt kissé érces, cinek szintén, basszus rendben, tehát sem túl erős, sem túl gyenge.
  • Tér jó, elkülönülés rendben, de a bluetooth kiemelései nem igazán tesznek jót a manchesteri fiúk muzsikájának.

Two steps from Hell

  • Na jó, térjünk vissza arra amire ezt a fülest tervezték. Modern, könnyűzene. Bár ez épp nem az, de modernebb, mint az eddigiek és itt már azért kevesebb kivetni valót találunk. Ércesség itt is jelentkezik, sok hangszernél kissé összezavarodik, de összességében megfelelő teljesítményt nyújt. 

Awei 980BL Bluetooth fülhallgató

Értékelés

Mindenképp modernebb műfajokra, kevés hangszert tartalmazó zenékre ajánlom. Itt brillíroz, szerintem ennyiért nem kapunk Bluetooth fronton jobb hangminőséget más gyártónál sem. Óriásölő? Azt hiszem, nem. Kategóriájában viszont egy nagyon tisztességes megszólalást kapunk. Ajánlom mindenkinek az Awei 980BL Bluetooth fülhallgatót, aki megfizethető árú, ám hallgatható vezeték nélküli fülest keres!