A jelenleg új piaci szegmens felé nyitó RHA márka bevezetésénél használt szlogen: RHA - Aston Martin of Headphones. Ez a klasszikus értékek irányába terelgető kommunikáció lényege a hagyományos, lehetőleg kevés innovációt felvonultató termékek megismertetése, melyek tartósak, robosztusak és egyszerűen teszik a dolgukat.

Sokan a mai napig ennek a szlogennek köszönhetően az RHA MA750 fülhallgatót a tradicionális angolszász minőséggel azonosítják.

RHA MA750 fülhallgatót a tradicionális angolszász minőség

RHA MA750

Az autós hasonlatnál maradva, mindig is voltak olyan vásárlók, akik nem elégedtek meg a gyárból kigördülő sorozatgyártott modellekkel, valami mást, izgalmasabbat kerestek. Az ő igényeiknek a kiszolgálására jöttek létre a különböző tuningcégek és egyéni elképzeléseket megvalósító kis műhelyek.

A fül és fejhallgató gyártók között is vannak a hagyományos, tradicionális gyártók és vannak a kisszériás, egyedi elgondolásokat megvalósító kis üzemek.

Az idő múlásával változtak a vásárlói igények, számos új gyártó jelent meg a piacon, valamint változott a tradicionális gyártók célközönsége.

A mai tudatos felhasználó előszeretettel választ magának fülhallgatót úgy, hogy utánajár a technikai megoldásoknak, hangzásnak és már ismert márkákon kívül is bátran kötelezi el magát akár ismeretlen, de korszerű technológiákat használó márkák mellett.

Az egyik ilyen innovatív gyártó a 2015-ben alakult ORIVETI cég.

A márka új és innovatív termékeket kínál, amelyek hifi minőségűek és mindennapi használatra alkalmasak.

Jellemző a gyártóra a fej-és fülhallgató iparágban évekig tartó mérnöki és tervezési tapasztalat, így erőteljes pozícióban kezdték el termékeik fejlesztését és értékesítését. Az elgondolásuk helyességére jellemző, hogy stabil pozíciót értek el a japán piacon.

Letisztult termékpalettájukra jellemző a jelenleg két modellből álló fülmonitor valamint kábel kínálat.

A belépő modell az innovatív megoldásokat alkalmazó Oriveti Basic.

 Oriveti Basic fülmonitor

Oriveti Basic

Sokan kérdezhetik, ugyan mitől lehet ez jobb fülhallgató, mint a tradicionális gyökerekkel rendelkező RHA MA750?

Kijelenthetjük, ez egy más fülhallgató. Bátran nyúl a korszerű megoldásokhoz, a minőségi anyagokhoz és az egyedi elképzelésekhez. Ami először szembetűnik, hogy ez is egy fülmonitor kialakítású – azaz fülkagyló mögött vezetett kábellel rendelkező – hallójárati fülhallgató.

A CNC megmunkálással előállított alumínium kapszulában helyezkedik el az egyedi, titán bevonatú, 10mm-es dinamikus meghajtó. A tudatosan használt alumínium és titán membrán azt a célt szolgálja, hogy minél könnyebb legyen a fülhallgató, ezáltal is segítve a hosszantartó viselési komfortot.

 Oriveti Basic szerkezeti felépítése

Oriveti Basic szerkezeti felépítése

A dinamikus meghajtó hangolása részletező, kellően széles színpadképpel és testes, gyors mélytartománnyal. Mivel belépő modellről beszélünk, itt az egyszerűbb eszközökkel – például mobiltelefonnal – történő használat fontos szempont. Ezt segíti a 16 Ohm-os impedancia és a 20 Hz-től 20 kHz-ig terjedő frekvenciaátvitel. Egyedi, professzionális irányból történő megközelítés egyik jellemzője a telefon Headset funkció - szerencsés - elhagyása. A kapszulák MMCX csatlakozóval kapcsolódnak a szintén egyedi kialakítású kábelhez. Az MMCX aljzat egy rugalmas, rezgéscsillapító szerepet betöltő műanyag idommal kapcsolódik az alumínium kapszulához. Feladata az esetleges kábelzaj minimalizálása. A kábel kialakítása is egyedi, puha, fonott 4-eres kábel 3,5mm-es Jack csatlakozóval. Az ergonómikus tervezésű kapszuláknak köszönhetően nincs szükség merev fülhorogra, így is megfelelően stabilan ülnek a kapszulák. A mostanság divatos és praktikus MMCX (Micro-Miniature Coax) csatlakozónak köszönhetően a fülhallgató kiválóan tuningolható egy egyszerű kábelcserével. Választhatunk igény szerint Headset verziós, vagy nagytisztaságú réz kábelt, vagy szimmetrikus, 2,5 mm-es csatlakozós verziót is. Aki igényli, tud hozzá választani olyan kábelt is, amely rendelkezik Bluetooth modullal, ráadásul szimmetrikus kialakítású, mint például a ProStereo L5.

 Oriveti Basic ProStereo L5 szimmetrikus Bluetooth kábellel

Oriveti Basic ProStereo L5 szimmetrikus Bluetooth kábellel

Ebben az esetben a Bluetooth aptX kodeknek köszönhetően akár CD minőségben is megszólaltathatjuk kedvenc felvételeinket.

Ahogy a kisszériás egyedi tuningautók leginkább egy hozzáillő versenypályán, úgy az Oriveti Basic fülmonitor is nagyfelbontású lejátszók társaságában érzi igazán elemében magát. A dinamikus megszólalásra hangolt kapszulák ilyenkor kinyílnak, megnő a tér, elkülönülnek a hangszerek és helyreáll a magas-mély egyensúly.

Bár nem rossz márka a skót RHA, a fent említett MA750 után igazán élvezetes hallgatni ezt a pillekönnyű fülmonitort. Ez egy visszafogott megjelenésű személyes eszköz, melynek nem elsődleges célja kifelé mutatni a márkát. A cél a szerénységgel párosuló átlag feletti tudás, az "understatement" és a saját szórakoztatásunk.

Tartozékok szempontjából is jól ellátott a termék, kapunk egy kemény hordtokot, egy pár fülhorgot, és jó sok különböző fülillesztéket. Igaz tovább javíthatjuk az izolációt és a viselési komfortot a Comply külön megvásárolható fülillesztékkel.

„Basszusa különösen bátor és kiterjedt, emellett hosszú távú hallgathatósága mellé nagyon jó komfort társul. Azoknak ajánljuk, akiknek fontos az In-Ear monitor kialakítás, a komfort és az univerzális, hosszan hallgatható hang”

(AV-Online)