A Bluetooth alapú zenehallgatás reneszánszát éli, soha nem volt a gyártók kínálatában ennyiféle és fajta vezeték nélküli fej- és fülhallgató. A mobiltelefonok rohamléptű fejlődése magával hozta a vezetékmentes kapcsolatok fejlődését, olyan szinten, hogy lassan kiszorítja a vezetéket, mint töltési, adattovábbítási, zenehallgatási kapcsolódási lehetőséget.

Ebben úttörő szerepet vállalt az Apple, aki az iPhone 7-es sorozatának megjelenésével száműzte a 3,5mm-es Jack aljzatot a készülékeiből.

iPhone 7 már jack csatlakozó nélkül

Ez a döntés a Bluetooth alapú zenehallgatás rohamléptű fejlődését kellett volna, hogy eredményezze. A tömegesen megjelenő Apple kompatibilis vezetékmentes fej és fülhallgatók helyett a gyártó különbféle adapterekkel tette lehetővé a régi, vezetékes fülhallgatók használatát. Vajon miért?

A Bluetooth alapú zenehallgatás fejlődése az A2DP szabvány megalkotásával indult, addig a Bluetooth kapcsolat csak adatok küldését és fogadását tette lehetővé akár beépített, akár külső adapteres megoldással.

pendrive

Az A2DP (Advanced Audio Distribution Profile) protokoll tette lehetővé az audio tartalom sztereó streamelését egy másik kompatibilis eszközre, ami lehet fej-vagy fülhallgató vagy Hi-Fi rendszerhez csatlakoztatott vevő.

Ezzel a szabvánnyal lehetőségünk lett MP3 minőségben továbbítani kedvenc zenénket a fülhallgatónkra. A minőség, ami kb MP3 minőségnek felelt meg, akkoriban hízelgően hangzott, hisz az Apple által megalkotott iPod tette ezt a zenei formátumot népszerűvé, elhitetve az emberekkel, hogy ez a jövő, ez a minőségi zenehallgatás. Igaz a Hi-Fi rajongók értetlenül álltak a borzalmas hangminőség előtt, de mivel a lejátszók és az írható CD vagy DVD lemezeket olvasó eszközök is kezdték ezt a formátumot kezelni, a hagyományos CD lemez szép lassan elhalálozott.

A digitális fejlődés eredményeként a Bluetooth alapú zenehallgatás alapértelmezett audio tömörítési kodekje az SBC-lett. Az SBC támogatja a mono és sztereó streameket, bizonyos mintavételi frekvenciák akár 48 kHz-ig. A kodeknek nincs bitráta-korlátozása, bár a gyártók általában 342 kbit / s maximális bitsebességet használnak mono és 345 kbit / s sztereó streamek esetén. Ez körülbelül egyharmadát jelenti a szabványos CD audio minőségének, nagyjából a jó minőségű MP3 felvételnek felel meg.

A jelenleg kapható Bluetooth képes eszközökben alapértelmezett kodekként szerepel az SBC.

Ahogy a felhasználói igény egyre inkább az MP3-nál jobb minőség elérésére irányult, a gyártók is előálltak a saját megoldásaikkal. Megjelent a fejlett sztereo streaming protokoll, az aptX.

SBC és az aptX összehasonlítása 

Az aptX kodek egy Qualcomm technológia, amelynek célja a Bluetooth szabványon keresztül küldött hangminőség javítása. A cég azt állítja, hogy ez a fejlett tömörítés "CD-szerű" hangminőséget eredményez, és bár ez túlzásnak tűnik, a teljes aptX rendszer drámai módon jobb hangzást eredményez, mint a legtöbb A2DP-alapú rendszer. A kiterjesztett aptX (E-aptX), amely jelenleg a szabvány, 16 bites sztereó mintavétellel 48 kHz-es és 384 kbit / s bitsebességgel, de 4- és 5.1-csatornás hanggal is működik.

 Ultrasone Go Bluetooth fejhallgató aptX kompatibilitással

Ultrasone Go Bluetooth fejhallgató aptX kompatibilitással

Kevesen tudják, hogy aptX már több mint 25 éves. Ezt a megoldást a nyolcvanas évek végén fejlesztették ki a Belfast-i Queen's University kutatói, akik a szélessávú sztereó hangzás összefüggésében csökkentették a bitráta mértékét.

Az Apple – saját úton járva – megalkotta a saját elképzelését, ami a rájuk jellemző módon csak Apple által jóváhagyott eszközökön működik. Egy saját W1 Bluetooth chipet használnak, amelyet csak az iOS 10.2 vagy Sierra 10.12 (vagy újabb) verziójú Apple eszközök támogatnak. Ez az egyéni csatlakoztatás lehetővé teszi az A2DP protokoll használatát AAC kodekkel, de nem kompatibilis az aptX-el.

 Apple W1 Bluetooth chipje

A saját gyártású fülhallgatókon kívül támogatott még, - a szintén saját tulajdonú – Beats by Dr. Dre márka gyártmányai. Aztán semmi más…

 Beats by Dr. Dre Bluetooth fülhallgató

Aki nem Apple gyártmányú Bluetooth fülhallgatóval akar zenét hallgatni iPhone-on, annak marad az A2DP protokoll MP3-as minősége.

Ugyanez a helyzet a nem Apple eszközökkel, ha nem aptX kompatibilis fejhallgatót használunk, marad az SBC kodek által nyújtott minőség.

Az aptX használatának előnye még inkább nyilvánvalóvá válik, ha televízió hangját szeretnénk hallgatni Bluetooth kapcsolaton keresztül. Ekkor minimálisra csökken az adatátviteli korlátból adódó csúszás a hang és a kép között.

Mivel a fejlődés nem áll meg, sorra jelennek meg a még jobb hangminőséget nyújtó megoldások, ilyen az aptX HD, az LDAC, az LHDC. Ezek a megoldások Androidos eszközökön nyújtanak akár Hi-Res Audio minőségű vezetékmentes zenehallgatást.

 ProStereo H2 aptX HD és LDAC képes Bluetooth fülhallgató

 

ProStereo H2 aptX HD és LDAC képes Bluetooth fülhallgató

 

Az Android 8.0 verzió megjelenésével lehetőség nyílt a fejlesztői mód bekapcsolásával a Bluetooth audio kodekek egyéni beállítására, kiválasztva az eszköz számára leg megfelelőbb átviteli minőséget.

 Az Android 8.0 verzió megjelenésével lehetőség nyílt a fejlesztői mód bekapcsolásával a Bluetooth audio kodekek egyéni beállítására

A Bluetooth 5 szabvány elterjedésével megváltozik a zenehallgatási szokás is. Még inkább előtérbe kerül a felhő vagy stream alapú zenehallgatás, az eszközök már akár HD Audio minőségben is képesek kommunikálni a megnövekedett, akár 250m-es hatótávon belül. Lehetőség lesz egyszerre két eszközön hallgatni más-más zenét Bluetooth kapcsolaton keresztül. Egyszerre küldünk és fogadunk adatokat, például Bluetooth hangsugárzón hallgatjuk a zenéinket, amelyet Bluetooth távirányítóval vezérelünk. (FiiO X7 Mark II)

FiiO X7 Mark II Dual-Bluetooth mód

FiiO X7 Mark II Dual-Bluetooth mód

Az Apple tulajdonosok, ha Hi-Res Audio minőségben szeretnének zenét hallgatni, külső gyártó termékeit kénytelenek használni.

Ilyen például az iTech ProStereo H1 Bluetooth kompatibilis külső DAC, ami képes a bejövő audio jelet 32bit/384 kHz-es jellé konvertálni.

 iTech ProStereo H1 audio jelet 32bit/384 kHz-es jellé konvertál

iTech ProStereo H1