A szokásos vezeték nélküli fejhallgatókhoz hasonlóan a TWS fülhallgatók is Bluetooth-on keresztül kommunikálnak a 2,4 GHz-es sávon. Az egyedi kommunikációs módszer a fülhallgatóban és a mobiltelefonban található Bluetooth chiptől függ. A legelterjedtebb és a leghagyományosabb megközelítés az, ahol a két kapszula egyikét elsődlegesnek vagy Master-nek nyilvánítják. Ez a fülhallgató veszi a jelet (hangot) a mobiltelefonról, és továbbítja egy másik fülhallgatóhoz, hogy az a másik „oldalhoz” (csatornához) tartozó hangot reprodukálni tudja. Bár fogalmi rendszerünkben a fülünk nem érzékeli a bal és jobb csatornán lejátszott jel eltérését, mégis az optimális megoldás az lenne, ha a fülhallgató (és az eszköz, amelyről zenét játszunk) támogatnák a Bluetooth legújabb verzióját - a Bluetooth 5.0-t. 
A legújabb Bluetooth-verzió a Bluetooth Low Energy szabványnak is maximálisan megfelel, amely jelentősen csökkenti a fogyasztást és növeli a csatlakoztatott eszközök akkumulátorának élettartamát.


Rendelkezik az új technológia minden egyéb előnyével, például a dupla sávszélességgel. Ezenkívül a Bluetooth régebbi verzióinak magasabb a késleltetése a csatlakoztatott eszközök között, ami különösen észrevehető az Androidon, ahol az alkalmazás (például a Deezer vagy a YouTube) fülünkig tartó Bluetooth-jele hosszú és összetett szoftver- és hardverláncon megy keresztül. A gyakorlatban megbizonyosodtunk arról, hogy egyes, a Bluetooth 4.2 chipen alapuló TWS fejhallgatók kicsi, de észrevehető hangkésleltetést mutatnak a kép számára, amikor olyan szolgáltatásokban játszanak és néznek videókat, mint a YouTube. Általános szabály, hogy a Bluetooth 5.0 fülhallgatónál nem tapasztalhatóak ilyen problémák. Természetesen, amikor zenét hallgatunk, a késés problémája elveszíti jelentőségét.

Bár a Bluetooth 5.0 fülhallgató teljesen használható videók megtekintésére és játékra, a Qualcomm kifejlesztette a TrueWireless Stereo Plus technológiát, amely másképp kezeli a TWS fejhallgatót a késés további csökkentése, az akkumulátor élettartamának meghosszabbítása és a jelminőség javítása érdekében. Ahelyett, hogy alkalmaznák az elsődleges és a másodlagos fülhallgatóra történő jeltovábbítást, az audiojelet egyszerre küldik mindkét fülhallgatónak. Jelenleg nagyon kevés fejhallgatón érhető el (például 1More, Lypertek, Sabbat, iBasso), és ehhez Snapdragon 845 vagy újabb chip verziójú mobiltelefonra van szükség.

Qualcomm TrueWireless Stereo

A QCC5100 chipeken futó, frissített Qualcomm TrueWireless Stereo technológiát úgy fejlesztették ki, hogy a felhasználók számára jobb felhasználói és hallgatási élményt kínáljon, az okostelefon platformjától függetlenül, és könnyebb párosítást tesz lehetővé. A technológia frissítései arra is kiterjedtek, hogy magában foglalják az egyes fülhallgatók önálló szerepváltását az elsődleges és a másodlagos szerepek között annak érdekében, hogy egyenletesebb legyen az energiafogyasztás egyensúlya a kapszulák között a hosszabb lejátszási idő érdekében.
A Qualcomm® TrueWireless ™ technológiák valóban vezeték nélküli fülhallgatókat tesznek lehetővé, amelyek kielégítik a fogyasztók igényét a mozgásközbeni hangzás iránt, maximalizálva a hangminőséget és az akkumulátor élettartamát. A TrueWireless technológiák lehetővé teszik a terméktervezők számára, hogy kiküszöböljék a vezetékeket a médiaforrás és a fülhallgató között az igazán vezeték nélküli fülhallgatókhoz. Fejlett TrueWireless Mirroring technológia lényege, hogy új generációs felhasználói élményt nyújtson, azáltal, hogy lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy zökkenőmentesen váltson az okostelefonhoz csatlakoztatott fülhallgató és a kapcsolatot tükröző fülhallgató között. A kapcsolat zökkenőmentesen és láthatatlanul megváltozik, hogy a lehető legjobb stabilitást biztosítsa hangleállás nélkül - mindezt anélkül, hogy a felhasználónak tennie kellene valamit.

Qualcomm TrueWireless Mirroring

A következő generációs Qualcomm TrueWireless Mirroring technológiánk robusztus, zökkenőmentes kapcsolatot biztosít az igazán magával ragadó hangélmény érdekében. A tükrözési technológiával csak egy fülhallgató tartja fenn a Bluetooth kapcsolatot az okostelefonnal, míg a másodlagos kapszula tükrözi a csatlakoztatott kapszulát. Ezt a technológiát úgy tervezték, hogy gyors, zökkenőmentes cserét biztosítson több felhasználási esetben. Ha a fogyasztó eltávolítja a csatlakoztatott fülhallgatót, a másodlagos fülhallgató nulla megszakítással veszi fel a kapcsolatot. Vagy ha az okostelefon és a tükröző kapszula közötti kapcsolat erősebb, mint a csatlakoztatott kapszula, a kapcsolat láthatatlanul felcserélődik a lehető legjobb kapcsolat biztosítása érdekében. A Qualcomm TrueWireless Mirroring egyetlen Bluetooth-cím kezelésére is alkalmas, így csak egy eszköz jelenik meg, amikor a felhasználó párosítja a fülhallgatót egy okostelefonnal.

Qualcomm TrueWireless Stereo Plus

A Qualcomm TrueWireless Stereo Plus a technológia egy továbbfejlesztett megoldás, amelynek célja, hogy kiküszöbölje a fejen keresztüli Bluetooth® átvitel szükségességét azáltal, hogy a mobil eszközt egyszerre csatlakoztatja mindkét fülhallgatóhoz. Ebben az új üzemmódban csak a releváns audiotartalmat tervezik továbbítani az egyes kapszulákhoz, segítve ezzel a stabilitást és az energiafogyasztás egyenletesebb egyensúlyát. Ha QCC5100 sorozatú eszközzel és a Qualcomm® Snapdragon ™ 845 mobilplatformmal párosul, a Qualcomm TrueWireless Stereo Plus akár további 10 százalékkal is csökkentheti az energiafogyasztást. Ezenkívül a Qualcomm TrueWireless Stereo Plus még egyszerűbb párosítási élményt nyújt, amikor a fülhallgatót a mobil eszközhöz csatlakoztatja, és segít csökkenteni a hangkésleltetést, mivel mindkét kapszula közvetlenül az okostelefonhoz csatlakozik.

 A kínálatunkban számos TrueWireless Stereo Plus technológiát használó fülhallgatót/Bluetooth adaptert talál:

Lypertek TEVI TWS fülhallgató

1MORE E1016BT Styish sorozatú TWS fülhallgató

iBasso CF01 Bluetooth adapter