A minőségi zenehallgatás jellemzője a kiváló komponensek és egy-egy feladat ellátására tervezett eszközök használata. Legyen az CD-lejátszó, hálózati lejátszó, előerősítő, végerősítő vagy DAC, egy dolog elengedhetetlen: a kábel használata.

A zenehallgatásra fejhallgatót használók még mindig népes táborát alkotják azok, akik szerint a vezetékes megoldás nyújtja a maximális minőséget. Ugyan a vezetékmentes, Bluetooth technológia kezdi kiszorítani a vezetékes fej-és fülhallgatókat, de minőségben még nagyon kevés eszköz képes utolérni a vezetékes társaik minőségét.

A fejhallgató gyártók számos megoldást alkalmaznak a minél jobb hangminőség eléréséhez. A számtalan meghajtó technológia mellett csekély a kábel technológia száma. A kábel, mint szükséges jeltovábbító közeg kevéssé kerül a figyelem középpontjába. A legelterjedtebb a 3,5mm-es csatlakozóval szerelt hagyományos sztereó kábel.

Ultrasone sztereó fejhallgató kábel

A kábel felépítése két vezetőszál, amit körül vesz egy földelő és árnyékoló harisnya. A két vezető szál a jobb és a bal csatorna pozitív oldala, míg a negatív oldal szerepét a közös árnyékoló látja el.

Hagyományos sztereó kábel felépítése

Ebben az esetben a közös negatív szálnak köszönhetően a földhurok is közös lesz, ami jelentősen ronthatja a jel minőségét. Ugyan az árnyékoló feladata a külső elektromos interferenciák kiszűrése, de ez nem mindig sikerül maradéktalanul. így az árnyékolásként is szolgáló vezetőben haladó negatív csatorna jele szennyeződik a külső interferencia okozta zajjal.

Ezt hivatott kiküszöbölni a szimmetrikus kábel technológia:

A szimmetrikus technológia lényege, hogy a jel külön jobb és bal csatornán halad, amit körülvesz az árnyékoló harisnya.

Szimmetrikus sztereó kábel felépítése

Ebben az esetben a – és a + jel külön kábelen halad, a föld külön árnyékoló harisnyán található. Így nő az árnyékolás hatásfoka, a külön vezetett jel nem szennyeződik külső RFI-vel (rádiófrekvencia-interferencia).

A szimmetrikus kábel elterjedését a cserélhető fejhallgató kábel technológia jelentősen meggyorsította. A legelterjedtebb fülhallgató csatlakozás az MMCX, vagy a LEMO.

A szimmetrikus kábelek használatának egyetlen hátrány, hogy a forráskészüléknek rendelkeznie kell szimmetrikus fejhallgató kimenettel.

Lotoo PAW 5000 Mk II balanced kimenettel

A még jobb hangminőség eléréséhez érdemes Dual-Mono jelfeldolgozást használó lejátszót beszerezni, így a jobb és a bal csatorna jelfeldolgozása is egymástól függetlenül zajlik.

A szimmetrikus (Balanced) kábel használatával javíthatjuk eszközeink hangminőségét, valamint az oldható kialakításból adódóan kísérletezhetünk más-más kábel hangminőségre gyakorolt hatásával.