HWA – Hi-Res Wireless Audio formátum

HWA a Hi-Res Wireless Audio-t jelenti és a Huawei és a Savitech 2018. március 27-én kelt bejelentésén alapul.

Az LHDC™ elnevezésű kodek új minőségi szintet jelent a Bluetooth alapú audio jelátvitelben.

Az LHDC™ alacsony késleltetésű és nagy felbontású audiokodeket jelent. Összehasonlítva a Bluetooth SBC hangformátummal, az LHDC™ több mint háromszorosa a továbbított adatoknak. Az LHDC™ realisztikus és nagyfelbontású vezeték nélküli hangot biztosít. A vezeték nélküli és a vezetékes hangeszközök között nem lesz több hangminőségbeli különbség, ígéri a fejlesztő.

 Az LHDC ™ alacsony késleltetésű és nagy felbontású audiokodeket jelent

A HWA tanúsítási osztályozás három különböző szinten különböztet meg:

Interface:

  • LHDC Bluetooth kodekkel szerelt készülék

Analóg folyamat: (DAC képesség)

  • Platinum : Frekvenciaátvitel 40Khz fölött, THD + N <-90dB, SNR> 110dB
  • Arany: Frekvenciaváltó 20Khz fölött, THD + N <-80dB, SNR> 100dB

Digitális folyamat:

  • Platinum: Lejátszási képesség a 24bit/96Khz formátumban vagy annál nagyobb formátumban
  • Arany: Lejátszási képesség a 24bit/48Khz formátumú vagy annál nagyobb formátumban

 LHDC és SBC audiokodek közötti különbség

2018 szeptember elsején az 5. China Guangzhou International Headphone Expo-n megalakult a HWA Unio.

A HWA nagyfelbontású audio vezeték nélküli átviteli szabványa nagymértékben növeli a felhasználói élményt a csúcsminőségű zenei eszközök vezeték nélküli használata során. A HWA Unió létrehozása nagyban elő fogja segíteni a HD audio ökoszisztéma tartós és egészséges fejlődését.
A nagyfelbontású zene olyan minőséget érhet el, amely közel áll az eredeti hangvisszaadáshoz. A mobil vezeték nélküli kapcsolat minden bizonnyal nagyobb kényelmet fog jelenteni, és elkerülhetetlenül bővül a fejhallgató és a sztereó eszközök kínálata is. A vezeték nélküli HD audiotechnikai szabványnak megfelelően a HWA eleget tesz e két követelménynek:

A digitális jeltovábbítást és kódolást, amely kompenzálja az összes technológiai hiányosságot a vezeték nélküli digitális zenei élmény növelése érdekében.

A China Electronic Audio Association és a Huawei kezdeményezésére számos befolyásos gyártó csatlakozott a HWA HD Union-hoz: az AKM, a China Electronics Technology Group Corporation, a Cirrus Logic, az Edifier, a Guoguang Electric, a HiFiMAN, A HiVi, a Huawei, i-Tech, ProStereo, a Kínai Tudományos Akadémia Akusztikai Intézete, a Savitech, az iriver, a Sennheiser és a Taihe Music Group, amelyek okostelefon-gyártók, fejhallgató-gyártók, valamint audio berendezések gyártói, az audio chip gyártók, a professzionális tesztelő szervezetek, szolgáltatók.

HWA fülhallgató 

Mint minden új kezdeményezésnek, a gyenge pontja a HWA szabványnak a hardver oldali csekély kínálat.

Ugyan számos neves gyártó csatlakozott a HWA Union-hoz, még sok időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a mindennapokban általánosan elfogadott formátum legyen ez a minőségi vezetékmentes jelátvitel.

A készülékek jelenleg egy márkára koncentrálódnak, A szabványt létrehozó Huawei gőzerővel fejleszti mobiltelefonjait.

 A Huawei P20 és Mate 10 család már rendelkezik a HWA Audio kodekkel.

A Huawei P20 és Mate 10 család már rendelkezik a HWA Audio kodekkel.

Fej- és fülhallgató oldalról folyamatosan jelennek meg az új formátumot támogató modellek, többek között az elsők között csatlakozó i-Tech ProStereo kínálatában is hamarosan megjelennek a HWA-Audio szabványt támogató eszközök.