A héten Las Vegasban megrendezett CES (konzumer elektronikai kiállítás) audio kiállítóinál lényegében minden a vezeték nélküli fej és fülhallgatókról, legfőképp a TWE (Truly Wireless Earphone) fülhallgatókról szólt. Az eszközökben alkalmazott akkumulátor technológia évek óta változatlan fejlesztéseket használ. Az egyre inkább zsugorodó méretű eszközöknél jelentős kihívás az üzemidő megtartása, esetleg növelése. Egy mód adódik jelenleg a hosszabb üzemidő elérésére, a fogyasztás jelentős csökkentése.

A CES-en a The Bluetooth Special Interest Group (SIG) jelentette be az új, vezetékmentes technológiára épülő fejlesztéseit, ami elsősorban nem a hangminőség jelentős növeléséről szól.

A SIG által bemutatott újdonság a Bluetooth LE Audio (Low Energy Audio), ahol a veszteségesen tömörített hangot az eddiginél alacsonyabb energiájú spektrummal továbbítják az intelligens okosórák és más hordozható eszközök, elsősorban TWE fülhallgatók felé.

Az LE Audio tartalmaz egy új, alacsony energiafogyasztású kodeket, az LC3-at. Az alacsony adatátviteli sebesség mellett is hatékony LC3 kodek óriási rugalmasságot biztosít a fejlesztők számára, lehetővé téve a jobb kompatibilitást a hangminőség és az üzemidő között.
Az előzetes tesztek azt mutatják, hogy az LC3 50%-al alacsonyabb bitsebesség mellett is javítja a hangminőséget az SBC kodekhez képest. Így a fejlesztők ezt az energia megtakarítást felhasználhatják az üzemidő növelésére, vagy nég kompaktabb eszközök tervezésére.

Egyébként az LC3 kodek célja a nagyfelbontású audio tartalom kezelésének a szabványosítása. Az LC3 tömörített átvitelt biztosít a 24bit/96kHz-ig terjedő PCM forráshoz. A valóságban ez annyit jelent, hogy kismértékben javítja a hangminőséget az SBC-hez képest. A lényegesen jobb minőséget kínáló aptX HD és LDAC kodekekhez hasonlóan az LC3 is tömörített átvitelt használ, ellenben a Qualcomm és a Sony kodekjeivel ellentétben nyílt szabvány lesz.

Ezek mellett az LE Audio nagy változást hozhat a Bluetooth audio streaming módjában is.

jelenleg a legtöbb TWE fülhallgató Master/Slave módban működik. Egy fülhallgató kommunikál a forráskészülékkel, majd a megfelelő jelet továbbítva a második fülhallgatóhoz hozzák létre a sztereó hangzást. Gondos tervezést igényel az, hogy az L/R csatornák hangja szinkronban legyen.

Az LE Audio más technológiát használ a Multi-Stream Audio bevezetésével – két, teljesen szinkronizált adatfolyamot továbbít mindegyik fülhallgatóhoz.
Az eredmény jobb sztereó képalkotási élmény, valamint zökkenőmentesen használható hangsegéd szolgáltatásk. Emellett zökkenőmentesebbé teszi a váltást több audio forráseszköz között.

Szintén újdonság a Broadcast Audio Sharing funkció, ahol lehetővé válik az audio forráseszközök számára korlátlan számú eszközre történő jeltovábbítás. A személyes hangmegosztással az emberek megoszthatják Bluetooth hangélményüket másokkal; például okostelefonról történő zene megosztása családdal és barátaival.
A helyalapú audio megosztással a nyilvános helyszíneken, például repülőtereken, bárokban, tornatermekben, mozikban és konferenciaközpontokban megoszthatja a Bluetooth-hangokat, amelyek növelik a látogatói élményt.

Az eredeti Bluetooth audio csomagot átnevezték Classics Audio-ra, megtartva a kompatibilitást a régebbi forráseszközökkel. Az LE Audio ugyanúgy támogatja a Classics Audio eszközöket

Sajnos az LE Audio nem oldja meg a Bluetooth hangminőség gyengeségeit, ahhoz, hogy veszteségmentes átvitellel hallgassunk zenét, továbbra is szükség van a vezetékes fülhallgatókra.